Κάν' το μόνος σου

Μακραμέ βήμα βήμα: μάθετε την τεχνική μέσα από 16 σχέδια βασικών κόμπων

Η τεχνική μακραμέ είναι αγαπητή από μικρούς και μεγάλους για αυτό και το έχουμε εντάξει αβίαστα στην καθημερινότητά μας.

Αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για τη δημιουργία αυθεντικών κατασκευών.

Εδώ θα καταλάβετε τι είναι αυτή η πλέξη και θα συστηθείτε με την ιστορία της. Ακόμη με τις παρακάτω οδηγίες θα μάθετε να φτιάχνετε βασικούς κόμπους μακραμέ βήμα βήμα: γνωρίστε τα διάφορα σχέδια μέσα από πολλές φωτογραφίες που απεικονίζουν αναλυτικά την κάθε κίνηση.

Τι είναι Μακραμέ

Με αυτή την πλέξη προκύπτουν ποικίλες υφές αποτελούμενες από κόμπους χρησιμοποιώντας κλωστές, έτσι ορίζεται το βασικό σχήμα και η λειτουργία του αντικειμένου.

Κάθε κόμπος μπορεί να δημιουργηθεί με το χέρι και δεν απαιτούνται άλλα εργαλεία, εκτός από ένα μεταλλικό μανταλάκι ή μια καρφίτσα με τα οποία ίσως, σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί να στερεωθεί το έργο.

Για να θεωρηθεί κάτι μακραμέ πρέπει να περιέχει τουλάχιστον έναν βασικό κόμπο φτιαγμένο κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Συνήθως, διαφορετικά κομμάτια ενωμένα με κόμπους συνιστούν μια δημιουργία, άλλες φορές όμως ενώνονται μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως το πλέξιμο.

Από την αρχαιότητα στους νεότερους χρόνους

Η τεχνική αυτή, μας είναι γνωστή πολλούς αιώνες και πηγάζει από τις χώρες της Ανατολής. Υπάρχουν πολλές παραδοχές για το πώς ξεκίνησε. Μερικοί ιστορικοί υποστηρίζουν οτι εμφανίστηκε τον 13ο αιώνα, ενώ άλλοι ότι προϋπήρχε από την αρχαιότητα με τους Βαβυλώνιους και τους Πέρσες να κρατάνε τα ηνία.

Υφάντες χρησιμοποιούσαν ποικίλες πλέξεις για να ολοκληρώσουν τα έργα τους (χαλιά, ταπετσαρίες, σάλια) τα οποία αργότερα μέσω του εμπορίου διαδόθηκαν από τις Αραβικές στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, στην εξάπλωση αυτή συνέβαλαν και οι ναύτες που εξασκούσαν την πλέξη μακραμέ για λειτουργικούς λόγους, αλλά και σαν χόμπι. Τα αντικείμενα τα οποία προέκυπταν τα αντάλλασαν στα λιμάνια.

Με τη βιομηχανική επανάσταση τα ζευγάρια χέρια αντικαθίστανται από άλλα μηχανήματα τα οποία παράγουν διαφορετικού είδους τέχνη.

Ωστόσο επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο την δεκαετία του ’60 για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων (ταπετσαρίες) έως τις αρχές της δεκαετίας του ’80 περίπου, όπου φεύγει από την μόδα.

Μακραμέ στο σήμερα

Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται ευρέως στη βιοτεχνία της Νοτίου Αμερικής και της Ασίας, κυρίως για τη δημιουργία κοσμημάτων και αξεσουάρ.

Κάθε χρόνο παίρνει μεγαλύτερη έκταση. Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι τα έχουν αγαπήσει.

Επιτοίχια διακοσμητικά που στερεώνονται σε ξύλο και αποτελούνται από χοντρές υφασμάτινες κλωστές ή από καραβόσκοινο είναι ένα πολύ συχνό διακοσμητικό χώρου. Όπως και τα πλεκτά σουβέρ και σουπλά που συναντάμε συχνά μέσα σε ένα σύγχρονο σπίτι.

Άλλα αντικείμενα αποτελούν τα μπρελόκ και οι τσάντες, όμως το πιο αγαπητό, ιδίως στην Ελλάδα, είναι τα κοσμήματα όπως: κολιέ, δαχτυλίδια, με την πρώτη θέση να καταλαμβάνουν τα βραχιόλια.

Τα βραχιολάκια μακραμέ είναι πασίγνωστα, γιατί υπάρχουν εκατοντάδες σχέδια και δεν κοστίζουν σχεδόν τίποτα οι κλωστές που απαιτούνται για τη δημιουργία τους.

Η κατασκευή τους είναι πολύ εύκολη, αρκεί να θέλει κάποιος να διαθέσει λίγο από τον χρόνο του.

Φοριούνται όλες τις ώρες , μπορούν να συνδυαστούν με όλα τα ρούχα από τα πιο πρόχειρα μέχρι τα πιο επίσημα και έχουν πολύ στιλ.

Υλικά

Πίνακας Μακραμέ

Είναι τελείως προαιρετική η χρήση του, εξαρτάται από τον τρόπο που σας βολεύει να δουλεύετε. Αποτελείται από αφρολέξ και έχει επάνω οδηγούς, δηλαδή μικρά τετραγωνάκια που βοηθούν στις μετρήσεις, καθώς και εγκοπές όπου μπορούν να σταθεροποιηθούν οι κλωστές.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε για να σταθεροποιήσετε τη δουλειά σας.

Για παράδειγμα μια ξύλινη επιφάνεια με μια πλατιά καρφίτσα, ένα χοντρό χαρτόνι, ένα ντοσιέ με ένα μεταλλικό μανταλάκι κ.τ.λ. εξυπηρετούν ακριβώς τον ίδιο σκοπό.

Καρφίτσα ή μεταλλικό πιαστράκι

Για να κρατάτε σταθερά τα έργα σας καθώς τα δημιουργείτε. Υπάρχουν ειδικές καρφίτσες σε σχήμα ταφ που είναι λίγο πιο πλατιές, αλλά και οι απλές είναι εξίσου χρήσιμες.

Βοηθητικά εργαλεία

  1. Ψαλίδι
  2. Μεζούρα
  3. Χαρτοταινία. Κολλήστε την απόληξη της κάθε κλωστής, με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε πολύ πιο εύκολα να τις περνάτε μέσα από θηλιές
  4. Πένσα για κοσμήματα. Με τη βοήθειά της μπορείτε εύκολα να ανοίγετε και να κλείνετε τελειώματα και κουμπώματα
  5. Μεγάλες βελόνες. Για να πιάνετε και να περνάτε πιο εύκολα τις κλωστές.
  6. Κόλλα για υφάσματα ή πιστόλι σιλικόνης. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να ασφαλίσετε τους κόμπους και να μη ξεφτίσουν οι κλωστές. Η θερμόκολλα ενδείκνυται για μεγαλύτερα πάχη.

Νήματα

  • Βαμβακερό στριφτό σκοινί, σπάγκος και νήμα πλεξίματος (δαντελόνημα).
  • Σπάγκοι και σκοινιά από φυσικά υλικά: Κάναβη, λινάρι, σιζάλ, λινό, κοκοφοίνικα.
  • Μουλινέ βαμβακερή κλωστή, κοτόν περλέ.
  • Βαμβακερό κερωμένο κορδόνι.
  • Νήμα από λωρίδες ρέταλια (hooked zpagetti).
  • Δερμάτινο κορδόνι, σουέντ ή πλεκτό.
  • Κορδόνι στρογγυλό ή πλακέ.
  • Μαλλί.
  • Πλαστικό νήμα σκουμπιντού.

Βασικοί κόμποι

Με τη χρήση τους μας επιτρέπεται να φτιάξουμε αλυσίδες. Άμα είστε αρχάριος αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να ξεκινήσετε την πρώτη επαφή σας με το αντικείμενο.

Είναι πολύ εύκολοι στην πλέξη και συνιστούν ιδανική επιλογή κόμπων για βραχιόλια και κοσμήματα.

Απλός

Πως να κάνεις ένα απλό δέσιμο

Μας επιτρέπει να πλέξουμε πολλές κλωστές μαζί, όσο πιο απλά γίνεται. Αυτός ο κόμπος μπορεί να γίνει με μια ή και με περισσότερες κλωστές, όσο πιο πολλές τόσο πιο χοντρό το αποτέλεσμα.

Με αρκετές Κλωστές μαζί

Πολλά νήματα δεμένα μαζί

Κόμπος Δέσμης

Πως δημιουργώ πλέξη δέσμης

Πρόκειται για μια παραλλαγή του απλού.

Φίμωμα

Εικόνα που δείχνει πως δημιουργούμε φίμωμα για για το τελείωμα των κοσμημάτων

  • Αυτή η τεχνική μας επιτρέπει να δέσουμε όλα τα νήματα μαζί με μία κλωστή, συνήθως από τα άκρα τους.
  • Τοποθετείστε μια τρίτη κλωστή πάνω από μερικές άλλες και σχηματίστε μια θηλιά γύρω τους.
  • Στη συνέχεια αρχίστε να τυλίγετε γύρω από τις υπόλοιπες σφιχτά. Προσέξτε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας να μη καλύπτει η κλωστή τελείως τον εαυτό της. Επαναλάβετε για όσο χρειαστεί, ώσπου να επιτύχετε το επιθυμητό φάρδος.
  • Περάστε το άκρο της κλωστής μέσα από την τελευταία θηλιά και τραβήξτε τα δύο άκρα της προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο το φίμωμα έχει ασφαλίσει.
  • Τώρα το μόνο που μένει να κάνετε είναι να κόψετε ότι περισσεύει.

Πλεξούδες

Η κλασική τεχνική που όλοι γνωρίζουμε η οποία εφαρμόζεται από τα τσουρέκια μέχρι τα μαλλιά. Όσο πιο πολλές κλωστές θα χρησιμοποιήσετε τόσο μεγαλύτερο και πιο επιβλητικό το αποτέλεσμα που θα προκύψει.

Με 3 Κλωστές

Πλεξούδα με λίγες κλωστές

Με 4 Κλωστές

Δημιουργείστε πλεξούδα με τέσσερις κλωστές

Στρογγυλή αλυσίδα

Σε έξι βήματα περιγράφεται η παρασκευή αλυσίδα με 4 κλωστές

Επιλέξτε δύο κλωστές τις αρεσκείας σας (μπορείτε να το κάνετε και με τέσσερα νήματα ενωμένα στα άκρα τους), τοποθετείστε τη μια πάνω στην άλλη σταυρωτά στο κέντρο τους και ακολουθείστε τα βήματα της εικόνας.

Διπλό Σπιράλ

Διπλό σπιράλ εικονίζονται τα δύο πρώτα βήματα

Η συνέχεια με το τρίτο και το τέταρτο στάδιο

Σταυρόκομπος

Τέσσερα στάδια που περιγράφουν τον απλό σταυροτό

Ένας από τους πιο συνηθισμένους κόμπους που τον συναντάμε πολύ στη μικροτεχνία. Αποτελείται από 4 κλωστές οι δύο εκ των οποίων μένουν ακίνητες στο κέντρο.

Εχετε στο νου σας ότι αυτές ορίζουν και το μήκος της τελικής κατασκευής, ενώ οι άλλες δύο θα πρέπει να είναι πέντε με επτά φορές μακρύτερες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσα ακίνητα νήματα θέλετε στο κέντρο, όσο περισσότερα τόσο πιο μεγάλο το μέγεθος της δημιουργίας.

Εναλλασσόμενοι

Έχουν εναλλάξ διάταξη από τη μια σειρά στην άλλη σε πεντάδες δημιουργώντας ένα δίχτυ. Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα και διακοσμητικά σχέδια.

Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει πως φτιάχνονται οι εναλλασσόμενοι σταυρόκομποι

Η απόσταση ανάμεσα στις σειρές πρέπει να είναι ίδια, ώστε να φτιάξετε το τέλειο δίχτυ. Ένα κόλπο είναι να πάρετε μια λωρίδα από χαρτόνι σαν χάρακα για να μετράτε το πλάτος, αν σας είναι δύσκολο να κρατάτε τις ίδιες αποστάσεις.

Μπάρες

Αποτελούν σειρές από κόμπους που χρησιμοποιούνται σε τεχνικές του μακραμέ όπως το Καβαντόλι (Cavandoli) που θα το δούμε στη συνέχεια.

Πάνω σε ένα νήμα (βάσης) δέστε διάφορα άλλα κατά τον τρόπο που απεικονίζεται στις εικόνες. Με αυτή την τεχνική μπορείτε να δημιουργήσετε διάφορα σχέδια – γεωμετρικά σχήματα σε μια επιφάνεια.

Ο τρόπος δουλειάς τους είναι εφικτός και από τις δύο πλευρές της κύριας κλωστής.

Οριζόντιες

Λευκές κλωστές σαν δευτερεύουσες και κόκκινη ως βασική δείχνουν την διαδικασία δημιουργίας των μπαρών

Τοποθετείστε οριζόντια το σταθερό σας νήμα και τα υπόλοιπα κάθετα. Ακολουθήστε τα βήματα της εικόνας.

Διαγώνιες

Μάθετε πως φτιάχνονται οι διαγώνιες μπάρες

Σημαντικό είναι να τοποθετήσετε διαγώνια τη βασική σας κλωστή. Στη συνέχεια η διαδικασία δε διαφέρει με την οριζόντια διάταξη.

Μακραμέ καβαντόλι

Πως μοιάζει το καβαντόλι

Ανατολίτικοι κόμποι

Τα πιο περίτεχνα σχέδια προέρχονται από χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία. Οι κόμποι αυτοί είναι τόσο εντυπωσιακοί που πολλές φορές ένας αρκεί για να σταθεί μόνος του σαν δημιουργία.

Αποτελούν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για κοσμήματα, ιδίως περιδέραια, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί από αυτούς έχουν συμβολικό χαρακτήρα για τους ασιατικούς λαούς. Παρακάτω απεικονίζεται η διαδικασία παρασκευής 3 διαφορετικών σχεδίων, ακολουθήστε πιστά τα βήματα και δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα!

Της Ιωσηφίνας (Josephine)

Ο κόμπος της Ιωσηφίνας  με δύο νήματα

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Θα χρειαστείτε 2 νήματα.

Πίπα

Τα πρώτα δύο βήματα για το σχέδιο πίπα

Το τρίτο και το τέταρτο βήμα για το πως να υλοποιήσεις τον κόμπο πίπα

Μια και μόνο κλωστή αρκεί για να φτιάξετε αυτή την υπέροχη δημιουργία.

Πλακέ ή κουμπί

Πέντε φάσεις σχεδιασμού του του κουμπιού ή πλακέ

Αυτός ο κόμπος αποτελείται από ένα νήμα και, όπως φαίνεται και από την ονομασία του άλλωστε, έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στο χώρο της ένδυσης με τη μορφή κουμπιού.

Σχόλια αναγνωστών

Κατερίνα, Μυτιλήνη

“Με την πλέξη των εναλλασσώμενων σταυρόκομπων έφτιαξα την τέλεια κουβέρτα για τον μπέμπη μου. Χρησιμοποίησα πολύ χοντρές βαμβακερές λωρίδες από ύφασμα και μέσα σε μισή ώρα έγινε η δουλειά”.

Γεωργία, Θάσος

“Η πλέξη πίπα (δεν είχα ιδέα ότι λεγόταν έτσι) νομίζω κάνει ένα υπέροχο κολιέ, το μόνο που χρειάζεται είναι δύο κόμποι από χοντρά σκοινιά, τους οποίους ένωσα με κόλλα και μετά στερεώνεται με χίλιους δυο τρόπους γύρω από τον λαιμό”.

Γιώργος, Πέτρα

“Έχετε δοκιμάσει να ντύσετε τις γλάστρες σας με μακραμέ κρόσια και γενικότερα διάφορες τέτοιες δημιουργίες; Είναι ότι καλύτερο: έχει αλλάξει όψη ο κήπος μου, κουράστηκα λίγο αλλά ο κόπος μου, πιστεύω, ανταμείφθηκε και όλα αυτά μόνο με δυο βασικούς κόμπους”.

Γιώτα, Θεσσαλονίκη

“Δεν αγοράζω μπρελόκ για τα κλειδιά μου τα φτιάχνω όλα μόνη μου. Προτιμώ μεγάλες διαστάσεις για να τα βρίσκω πιο εύκολα. Παίρνω πολύχρωμες κλωστές, βάζω φούντες και διάφορες χάντρες (μ’αρέσουν τα γυαλιστερά) και προκύπτει ένα μπόχο, πολύ στιλάτο, αποτέλεσμα”.

Adblock
detector