Κάν' το μόνος σου

Πως πλένω παπούτσια στο πλυντήριο; Βήμα-βήμα όλη η διαδικασία

Πως πλένω παπούτσια στο πλυντήριο; Ναι, έχουμε αναρωτηθεί και εμείς αρκετές φορές για το εάν μπορούμε να καθαρίσουμε τα παπούτσια μας στο πλυντήριο χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε πολλά.

Η αλήθεια είναι πως το καθάρισμα των παπουτσιών μπορεί να γίνει δύσκολη υπόθεση, ειδικά αν κάνετε δραστηριότητες στην φύση ή αν τα παιδιά σας περνούν πολλές ώρες παίζοντας στο πάρκο.

Τα αγαπημένα μας παπούτσια λερώνονται εύκολα, πόσο μάλλον αν μιλάμε για ανοιχτά χρώματα. Δυστυχώς δεν είναι όλα τα παπούτσια κατάλληλα για πλύσιμο στο πλυντήριο, αφού τα ευαίσθητα υλικά μερικών, μπορούν να καταστραφούν.

Το πως πλένω αθλητικά παπούτσια στο πλυντήριο όμως είναι μία εύκολη διαδικασία, αρκεί να ακολουθήσετε τις συμβουλές που θα βρείτε εδώ, για να είστε σίγουροι πως τα sneakers σας δεν θα πάθουν τίποτα.

Μαζί λοιπόν θα δούμε, όχι μόνο οδηγίες πλυσίματος, αλλά και στεγνώματος, αφού είναι εξίσου σημαντικό, καθώς και ορισμένα χρήσιμα tips που θα κάνουν το καθάρισμα των παπουτσιών σας ακόμα πιο εύκολο.

Σε αυτό το άρθρο – οδηγό λοιπόν θα δούμε βήμα – βήμα τι πρέπει να κάνετε για να έχετε πάντα παπούτσια σαν καινούργια!

Ποια παπούτσια πλένονται στο πλυντήριο και ποια όχι

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά για να αποφύγουμε τυχόν…ατυχήματα!

Δεν είναι όλα τα παπούτσια κατάλληλα για πλύσιμο στο πλυντήριο, μιας και αυτό εξαρτάται από το υλικό τους.

Τα υλικά που είναι απαγορευτικά για πλύση στο πλυντήριο είναι το δέρμα, το σουέντ, το μετάξι και το σατέν, μιας και η ευαίσθητη σύνθεσή τους χρειάζεται ειδικό καθαρισμό για να μην καταστραφεί.

Ακολουθήστε γενικά την λογική που λέει ότι όπως δεν θα βάζατε την καλή μεταξένια φούστα σας στο πλυντήριο, έτσι δεν θα βάλετε και τις ψηλές βελουδένιες μπότες σας.

Αν βέβαια θέλετε να σιγουρευτείτε για το αν τα παπούτσια σας μπαίνουν στο πλυντήριο, ελέγξτε τις οδηγίες φροντίδας του κατασκευαστή, οι οποίες αναγράφονται συνήθως στο εσωτερικό των παπουτσιών. Πως πλένεις παπούτσια στο πλυντήριο

Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα νάιλον, πολυέστερ και βαμβακερά υλικά μπορούν να μπουν στο πλυντήριο και με αυτό τον τρόπο έχουμε βρει την λύση στο πως καθαρίζονται τα αθλητικά παπούτσια.

Επίσης, κάποια puv και pvc υλικά είναι κατάλληλα για το πλυντήριο, οπότε βεβαιωθείτε πρώτα για το υλικό κατασκευής των παπουτσιών που θέλετε να πλύνετε και προχωρήστε άφοβα.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα παπούτσια που έχουν πρόσθετα στολίδια, όπως χάντρες, τρουκς, πέρλες, καθώς αυτά μπορεί να ξεκολλήσουν κατά την διάρκεια της πλύσης και ίσως είναι καλύτερα να τα καθαρίσετε στο χέρι.

Η μόνη περίπτωση που μπορείτε να βάλετε τέτοια παπούτσια στο πλυντήριο, παρά τις οδηγίες του κατασκευαστή για πλύσιμο στο χέρι, είναι αν το πλυντήριο σας διαθέτει ανάλογο πρόγραμμα.

Σε πόσους βαθμούς πλένονται τα παπούτσια

Ακόμα και αν το υλικό των παπουτσιών σας επιτρέπει το πλύσιμο στο πλυντήριο, αυτό δεν σημαίνει πως οποιοδήποτε πρόγραμμα είναι το κατάλληλο για αυτά.

Βασικό θέμα που θα πρέπει να προσέξετε είναι σε πόσους βαθμούς πλένονται τα παπούτσια. Η υψηλή θερμοκρασία ναι μεν καθαρίζει καλύτερα από την πιο χαμηλή, αλλά αυτό θέτει σε κίνδυνο το σχήμα των παπουτσιών σας.

Η πλύση σε υψηλούς βαθμούς μπορεί να αλλοιώσει την μορφή τους, να ξεβάψει το χρώμα τους ή να φθείρει τα σχέδιά τους.

Προτιμήστε λοιπόν χαμηλούς βαθμούς, αφού το κρύο νερό θα τα διατηρήσει στην αρχική τους φόρμα.

Το πως καθαρίζουμε αθλητικά παπούτσια στο πλυντήριο όμως δεν έχει να κάνει μόνο με τους βαθμούς, αλλά και με τις στροφές που έχει το πρόγραμμα που θα επιλέξετε.

Οι χαμηλές στροφές είναι καλύτερες, γιατί τα παπούτσια δεν χτυπούν δυνατά στις επιφάνειες του πλυντηρίου, γεγονός που θα μπορούσε να βλάψει τόσο τα παπούτσια, όσο και το πλυντήριο.

Έτσι λοιπόν, ένα πρόγραμμα «για ευαίσθητα» ή «για πλύσιμο στο χέρι», θα έκανε καλή δουλειά, συνδυαστικά πάντα με ένα απαλό καθαριστικό που δεν θα φθείρει το υλικό των παπουτσιών.

Καλό είναι να προτιμήσετε ένα καθαριστικό σε μορφή υγρού και όχι σε σκόνη, μιας και μπορεί να παγιδευτεί μέσα στα παπούτσια και να μην ξεπλυθεί καλά.

Πως πλένω παπούτσια στο πλυντήριο

Πάμε να δούμε αναλυτικά και βήμα – βήμα πως πλένω αθλητικά παπούτσια στο πλυντήριο (με τον ίδιο τρόπο πλένονται τα περισσότερα παπούτσια) αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Για αρχή, φροντίστε όπως είπαμε να ελέγξετε αν όντως το υλικό των παπουτσιών σας, επιτρέπει την πλύση στο πλυντήριο.

Έπειτα, επιλέξετε το πρόγραμμα πλύσης «για ευαίσθητα» ή «για πλύσιμο στο χέρι» και προσθέστε το κατάλληλο καθαριστικό.

Στην συνέχεια, ακολουθήστε τα τρία απλά βήματα για παπούτσια καθαρά και φρέσκα! Πως πλενω αθλητικα παπουτσια στο πλυντηριο

Βήμα 1 – Προετοιμασία παπουτσιών

Θα ήταν πολύ ωραία αν απλά μπορούσαμε να ρίξουμε μέσα στον κάδο του πλυντηρίου τα παπούτσια μας και το πλυντήριο να έκανε όλη την δουλειά για εμάς, αλλά αυτό δεν γίνεται.

Θα χρειαστεί λοιπόν να κάνετε μία μικρή προετοιμασία, αφαιρώντας αρχικά τα κορδόνια (αν υπάρχουν) από τα παπούτσια σας.

Τα κορδόνια θα πρέπει να αφαιρούνται για να μην μπλέκονται μεταξύ τους κατά την διάρκεια της πλύσης, αλλά και για να καθαριστούν σωστά σε όλο το μήκος τους.

Τα κορδόνια μπορείτε να τα πλύνετε στο πλυντήριο, τοποθετώντας τα μέσα σε ειδικό διχτάκι πλύσης ή σε μία παλιά μαξιλαροθήκη. Δίχτυ πλυσίματος παπουτσιών στο πλυντήριο

Αποφύγετε να τα αφήσετε ελεύθερα μέσα στον κάδο, γιατί μπορεί να απορροφηθούν στο φίλτρο του πλυντηρίου.

Θα πρέπει επίσης να αφαιρεθεί ο εσωτερικός πάτος των παπουτσιών, ο οποίος καλό είναι να πλυθεί στο χέρι.

Ο πάτος θα πρέπει να αφαιρείται, για να πλυθεί καλά εσωτερικά το παπούτσι, αλλά και για να στεγνώσει σωστά, δίχως να κρατήσει υγρασία, που ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Σίγουρα δεν θέλετε να λερώσετε το πλυντήριό σας με λάσπες ή άλλες βρωμιές που κολλάνε κάτω από τα παπούτσια μας.

Για αυτό λοιπόν, αν τα παπούτσια σας εξωτερικά ή από κάτω έχουν έντονη βρωμιά, προτείνουμε να τα καθαρίσετε, τρίβοντας το σημείο με βουρτσάκι καθαρισμού και νερό, για να απομακρύνετε τα πολλά.

Αν η βρωμιά έχει μπει στα αυλάκια που βρίσκονται στις σόλες των παπουτσιών, προτιμήστε μία παλιά οδοντόβουρτσα, που εισχωρεί καλύτερα στα σημεία αυτά.

Κάνοντας αυτή την προετοιμασία, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα πλύσης και ένα πιο καθαρό πλυντήριο.

Βήμα 2 – Προετοιμασία πλυντηρίου

Το πως πλένω τα αθλητικά παπούτσια σωστά δεν έχει να κάνει μόνο με την προετοιμασία των ίδιων των παπουτσιών αλλά και του πλυντηρίου.

Προετοιμάστε λοιπόν το πλυντήριό σας, τοποθετώντας μερικές παλιές πετσέτες που δεν χρειάζεστε μέσα στον κάδο (γύρω στις 4 με 6 είναι μια χαρά), έτσι ώστε να αποφύγετε τα χτυπήματα στις επιφάνειές του.

Αυτά τα χτυπήματα όπως είπαμε, μπορούν να μειωθούν και με το ευαίσθητο πρόγραμμα που θα επιλέξετε, αλλά γιατί να μην έχετε λίγη επιπλέον προστασία; Πως πλενουμε παπουτσια στο πλυντηριο

Τοποθετώντας τις πετσέτες μέσα στην πλύση, θα γλυτώσετε και από τον κουραστικό θόρυβο που θα κάνουν τα παπούτσια όσο πλένονται.

Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο να επιλέξετε μία θερμοκρασία πλύσης γύρω στους 30 βαθμούς, για να μην φθείρετε τα παπούτσια σας.

Σχετικά με το υγρό απορρυπαντικό, θα προτείναμε να το τοποθετήσετε στην ειδική θήκη του πλυντηρίου και όχι απευθείας μέσα στον κάδο, για να αποφύγετε τυχόν στίγματα που μπορεί να αφήσει πάνω στα παπούτσια.

Βήμα 3 – Στέγνωμα παπουτσιών

Η πλύση τελείωσε και επιτέλους έχετε καθαρά παπούτσια. Το άρθρο – οδηγός μας «πως πλένω τα παπούτσια στο πλυντήριο», φαίνεται να δούλεψε!

Για να δούμε όμως τι γίνεται τώρα με το στέγνωμα των παπουτσιών.

Ιδανικά τα παπούτσια θα πρέπει να στεγνώνουν στον φυσικό αέρα και σε ζεστή θερμοκρασία, για να απομακρύνεται η υγρασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν η υγρασία παραμείνει στα παπούτσια για πολύ ώρα, αρχίζουν να μυρίζουν άσχημα, που σημαίνει ότι ξεκινά η ανάπτυξη βακτηρίων.

Για να το αποφύγετε αυτό, εκθέστε τα παπούτσια στον αέρα, αποφεύγοντας ωστόσο την άμεση επαφή με τον ήλιο, που ενδέχεται να τα ξεθωριάσει, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στέγνωμα παπουτσιών

Αν ο καιρός δεν ενδείκνυται για φυσικό στέγνωμα, μπορείτε να αφήσετε τα παπούτσια σε ένα δωμάτιο του σπιτιού που έχει ζέστη και να τα στεγνώσετε με το πιστολάκι των μαλλιών, αποφεύγοντας τον πολύ καυτό αέρα, που μπορεί να τα αλλοιώσει.

Για μεγαλύτερη απορρόφηση της υγρασίας, μπορείτε να τοποθετήσετε φύλλα από εφημερίδα στο εσωτερικό των παπουτσιών, που θα βοηθήσει κιόλας στο να μην χάσουν το σχήμα τους μετά από το πλύσιμο στο πλυντήριο.

Αν αναρωτιέστε τι γίνεται με το στεγνωτήριο και αν ενδείκνυται για το στέγνωμα των παπουτσιών σας, συνεχίστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο.

Tips (Τι επιτρέπεται και τι όχι)

Είδαμε λοιπόν πως καθαρίζω αθλητικά παπούτσια στο πλυντήριο εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.

Δώσαμε και μερικές χρήσιμες συμβουλές για να έχετε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Ας τις συγκεντρώσουμε λοιπόν όλες εδώ και ας δώσουμε και μερικά ακόμα bonus tips για εσάς που προσέχετε ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Ναι

• Επιλέγουμε πρόγραμμα «για ευαίσθητα» ή «για πλύσιμο στο χέρι».

• Επιλέγουμε υγρό και όχι σκόνη πλυντηρίου.

• Πλένουμε τον πάτο στο χέρι και αφαιρούμε τα κορδόνια.

• Χρησιμοποιούμε οδοντόβουρτσα αν θέλουμε να αφαιρέσουμε την βρωμιά από τα δύσκολα σημεία.

• Βάζουμε πετσέτες μέσα στον κάδο για μείωση των χτυπημάτων και του θορύβου.

• Βάζουμε εφημερίδα εσωτερικά του παπουτσιού για γρηγορότερο στέγνωμα.

Όχι

• Δεν βάζουμε τα παπούτσια στο πλυντήριο, προτού βεβαιωθούμε ότι το υλικό τους ενδείκνυται για αυτό.

• Δεν τοποθετούμε το απορρυπαντικό μέσα στον κάδο.

Bonus tips

• Για να απολυμάνετε το πλυντήριό σας μετά το πλύσιμο των παπουτσιών, ξεκινήστε μια πλύση υψηλής θερμοκρασίας χωρίς ρούχα μέσα, προσθέτοντας ειδικό απολυμαντικό πλυντηρίου.

Μετά το τέλος του προγράμματος, θα έχετε ένα πλυντήριο καθαρό, έτοιμο να πλύνει τα ρούχα σας με ασφάλεια.

• Αν το εσωτερικό του παπουτσιού σας δεν αναγράφει οδηγίες πλύσης ή εσείς δεν γνωρίζετε από τι υλικό είναι φτιαγμένα και αν επιτρέπεται να μπει στο πλυντήριο, μην ανησυχείτε, σας έχουμε την λύση.

Πολλές εταιρίες παπουτσιών, έχουν στο επίσημο website τους οδηγίες καθαρισμού για τα παπούτσια τους, αν όχι, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους και σίγουρα θα είναι πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν.

• Αν δεν έχετε εφημερίδες για να τοποθετήσετε εσωτερικά του παπουτσιού για το στέγνωμα, δοκιμάστε να ταμπονάρετε με πετσέτα το εσωτερικό τους. Αυτό θα απορροφήσει μεγάλο ποσοστό της υγρασίας.

• Για να πλύνετε στο χέρι τους πάτους των παπουτσιών, δημιουργήστε ένα μείγμα από μία κουταλιά του γλυκού υγρό πιάτων και δύο κούπες ζεστό νερό.

Πλύνετε καλά και ξεβγάλτε με άφθονο νερό. Απλώστε τους πάτους στον αέρα για καλό στέγνωμα.

• Αφού στεγνώσουν καλά τα παπούτσια σας και τοποθετήσετε ξανά τους καθαρούς πάτους, ρίξτε στην εσωτερική επιφάνεια λίγο ταλκ.

Το ταλκ θα διατηρήσει την φρεσκάδα περισσότερο, ενώ θα συγκρατήσει τις οσμές και την υγρασία που προκαλούνται από τον ιδρώτα.

Αν δεν προτιμάτε το ταλκ, μπορείτε να δοκιμάστε ακριβώς το ίδιο με την σόδα σε μορφή σκόνης.

Μπορώ να στεγνώσω τα αθλητικά μου στο στεγνωτήριο;

Καταλαβαίνουμε ότι το στεγνωτήριο είναι μια βολική και γρήγορη επιλογή για να στεγνώνετε τα ρούχα σας, ειδικά αν το κλίμα δεν ευνοεί το φυσικό στέγνωμα ή αν δεν διαθέτετε τον απαιτούμενο χώρο για το κλασικό άπλωμα.

Ωστόσο, θα προτείναμε να αποφύγετε το στέγνωμα των παπουτσιών σας εκεί, γιατί ο ζεστός αέρας, ενδέχεται να αλλοιώσει το υλικό των παπουτσιών.

Η κόλλα με την οποία είναι κατασκευασμένα τα παπούτσια θα αρχίσει να λιώνει και έτσι το σπάσιμο των παπουτσιών σας θα είναι ευκολότερο. Για αυτό άλλωστε χρησιμοποιήσαμε και κρύο νερό κατά το πλύσιμο στο πλυντήριο.

Επίσης, μπορεί να προκαλέσει φθορά στα σχέδια του παπουτσιού ή ακόμα και να μικρύνει η φόρμα τους.

Στέγνωμα παπουτσιών

Επιλέξτε λοιπόν τις μεθόδους στεγνώματος που σας προτείναμε προηγουμένως, για να είστε βέβαιοι πως τα αθλητικά σας θα παραμείνουν σε άψογη κατάσταση.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο με το πως πλένω τα αθλητικά στο πλυντήριο, καταλαβαίνουμε ότι μερικοί από εσάς ίσως έχετε ακόμα κάποιες αμφιβολίες.

Σας διαβεβαιώνουμε λοιπόν ότι αν ακολουθήσετε προσεκτικά τις συμβουλές μας θα έχετε καθαρά παπούτσια, που δεν θα πάθουν τίποτα.

Αν και πάλι είστε διστακτικοί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μείγμα που σας προτείναμε για να καθαρίσετε τους πάτους και για να πλύνετε τα υφασμάτινά σας παπούτσια, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό βουρτσάκι.

Για πιο ελαφρύ φυσικά καθαρισμό, το στεγνό καθάρισμα με λευκό ξύδι και νερό, είναι πάντα μια καλή επιλογή.

Αυτές λοιπόν ήταν οι συμβουλές μας για το πλύσιμο των παπουτσιών στο πλυντήριο.

Πείτε μας στα σχόλια πως σας φάνηκαν και αν έχετε χρησιμοποιήσει κάποιες από αυτές.

Εννοείται πως αν έχετε κάποια επιπλέον tips είναι ευπρόσδεκτα!

Αρθρογράφος: Έλενα Σκούφου

Adblock
detector