Έλαια για μαλλιά

Καστορέλαιο στα μαλλιά – ιδιότητες, οφέλη, εφαρμογή (+1 μυστική συνταγή για τριχόπτωση)

Το πολύτιμο καστορέλαιο είναι από τα πιο δημοφιλή λαδάκια για τα μαλλιά και όχι άδικα…

Με την κατάλληλη επεξεργασία, το καστορέλαιο στα μαλλιά μπορεί να κάνει θαύματα, αφού αποτελεί πηγή ενυδάτωσης και θρεπτικών στοιχείων για την τρίχα.

Βοηθά στην τριχόπτωση, στην αποκατάσταση της κατεστραμμένης τρίχας και της υγείας του τριχωτού της κεφαλής.

Στο άρθρο αυτό θα δούμε λοιπόν για το καστορέλαιο πως χρησιμοποιείται, ενώ θα μιλήσουμε για τα αποτελέσματα που θα δείτε στα μαλλιά σας μετά από τη σωστή χρήση.

Τι είναι το καστορέλαιο

Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα το καστορέλαιο, για να δούμε πως μπορεί να βοηθήσει στην δική μας περιποίηση μαλλιών.

Καταρχάς πρόκειται για φυσικό έλαιο από τους καρπούς του τροπικού φυτού ρίκινος, το οποίο χαρίζει στο λάδι το κίτρινό του χρώμα και την άοσμη σύστασή του. Φυτό ρίκινος

Ίσως το λαδάκι αυτό να σας είναι γνωστό και ως ρετσινόλαδο, το οποίο ήδη από τα πολύ παλιά χρόνια, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν για πολλές θεραπείες.

Το καστορέλαιο έχει καθαριστική, τονωτική, αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, για αυτό και χρησιμοποιείται παντού.

Η υφή του είναι παχύρευστη και έτσι η χρήση του θα πρέπει να γίνεται με φειδώ ή σε ανάμιξη με άλλο λάδι, αφού μία μικρή ποσότητα αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των μαλλιών σας.

Τα συστατικά του καστορέλαιου περιέχουν μεταξύ άλλων βιταμίνη Ε, υψηλή συγκέντρωση (95%) σε κικινελαϊκό οξύ (ω-9 λιπαρό οξύ), λινολεϊκό οξύ (ω-6 λιπαρό οξύ), α-λινολεϊκό οξύ (ω-3 λιπαρό οξύ), κερατίνη, κ.ά.

Το καστορέλαιο μακραίνει τα μαλλιά;

Ναι, το καστορέλαιο είναι κατάλληλο για εσάς που θέλετε να μακρύνετε τα μαλλιά σας πιο γρήγορα και πιο εύκολα από ό,τι συνήθως.

Παρότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις ιδιότητες του καστορέλαιου ως προς το μάκρος, οι εμπειρικές παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν την σχέση.

Στην ουσία, το λαδάκι αυτό αυξάνει την μικροκυκλοφορία του αίματος στον θύλακα της τρίχας και με αυτό τον τρόπο το μαλλί σας μακραίνει, όπως αν εφαρμόζατε μασάζ στις ρίζες των μαλλιών.

Μακριά μαλλιά

Φυσικά, τα θρεπτικά του συστατικά ενισχύουν την ποιότητα της τρίχας και πέρα από το μήκος, η ποιότητα των μαλλιών είναι ορατά πιο βελτιωμένη.

Με την θρέψη της τρίχας, που γίνεται πιο ανθεκτική, μειώνεται το σπάσιμο, άρα και με αυτό τον τρόπο τα μαλλιά σας αποκτούν μήκος.

Παρενέργειες

Οι πιθανότητες παρενεργειών από την χρήση καστορέλαιου είναι σπάνιες, αν και φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αλλεργικής δερματικής αντίδρασης.

Σε αυτή την περίπτωση παρατηρείται κνησμός, δερματικά εξανθήματα (για το τριχωτό της κεφαλής, αν χρησιμοποιείται στα μαλλιά), τοπικό οίδημα.

Βιολογικό καστορέλαιο: είναι καλύτερο για την τρίχα;

Το βιολογικό καστορέλαιο για μαλλιά είναι 100% αγνό και φυσικό προϊόν, δίχως πρόσθετα και έτσι δεν αφήνει στα μαλλιά σας στοιχεία βλαβερά για την τρίχα.

Στην αγορά κυκλοφορεί βιολογικό καστορέλαιο ψυχρής έκθλιψης, διαδικασία η οποία συλλέγει το φυσικό εκχύλισμα με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να διατηρούνται αναλλοίωτα τα ευεργετικά συστατικά.

Είναι η καλύτερη μέθοδος συλλογής ελαίων και καρπών, που δεν απαιτεί χημική επεξεργασία, αλλά αντιθέτως προσφέρει όλη την δύναμη της φύσης στα μαλλιά σας. Καστορέλαιο μαλλιά

Ιδιότητες και οφέλη για τα μαλλιά

Το καστορέλαιο στα μαλλιά προσφέρει πολλά οφέλη, πέρα από το μάκρος που ήδη αναφέραμε.

Πάμε να μάθουμε περισσότερα για αυτά και να τα δούμε ένα – ένα!

Πυκνότητα

Το καστορέλαιο χαρίζει στην τρίχα το εφέ του γεμίσματος. Τα μαλλιά σας δεν φαίνονται αδύναμα και λίγα, αφού η αναδόμηση προσφέρει όγκο στην κάθε τρίχα.

Με συχνή χρήση, τα μαλλιά σας αποκτούν πυκνότητα, καθώς ενισχύεται η τρίχα από τα θρεπτικά συστατικά του ελαίου.

Για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε το καστορέλαιο στα μήκη και στις άκρες των μαλλιών σας.

Αραίωση και τριχόπτωση

Η τοπική αραίωση που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, βρίσκει την απάντησή της στο καστορέλαιο.

Το ίδιο ισχύει και για την τριχόπτωση, η οποία περιορίζεται με την εφαρμογή του λαδιού στο τριχωτό της κεφαλής και την απορρόφησή του από τις ρίζες, με απαλό κυκλικό μασάζ.

Το καστορέλαιο φαίνεται ότι συμβάλει στην ανάπτυξη της τριχοφυίας για αυτό και πέραν των μαλλιών, χρησιμοποιείται στις βλεφαρίδες ή στα φρύδια.

Καστορέλαιο αλωπεκία

Η αλωπεκία που οφείλεται στην ηλικία, στο άγχος ή στην έλλειψη βιταμινών ή σιδήρου, αλλά και σε άλλους πιο σύνθετους παράγοντες, έχει ως αποτέλεσμα των απώλεια τριχών κατά τόπους.

Εάν το φαινόμενο δεν είναι έντονο ή αν βρίσκεται στα αρχικά του στάδια, μπορεί να περιοριστεί με το καστορέλαιο.

Το καστορέλαιο λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει με μάσκες που μπορείτε να φτιάξετε και να εφαρμόσετε, από την κορυφή ως τις άκρες των μαλλιών σε εβδομαδιαία βάση.

Ξηροδερμία

Μιλώντας για το τριχωτό της κεφαλής, αξίζει να πούμε ότι το καστορέλαιο ανακουφίζει από την ξηροδερμία, καθώς επαναφέρει τα επίπεδα της υγρασίας στο ευαίσθητο δέρμα του κεφαλιού.

Εφαρμόζοντας χλιαρό καστορέλαιο στις ρίζες των μαλλιών θα παρατηρήσετε ότι ανακουφίζεστε από την αίσθηση «τραβήγματος» ή και φαγούρας, ενώ σε βάθος χρόνου το πρόβλημα θα περιοριστεί.

Ξηρά με ψαλίδα μαλλιά

Εάν έχετε ταλαιπωρήσει τα μαλλιά σας με βαφές και έντονο styling, το καστορέλαιο μπορεί να σας βοηθήσει και σε αυτό, καθώς η βιταμίνη Ε, που περιέχει, ενυδατώνει τα ξηρά μαλλιά, δυναμώνοντάς τα σταδιακά.

Ακόμα, το καστορέλαιο για μαλλιά συμβάλλει στον περιορισμό της ψαλίδας, αποτρέποντας το σπάσιμο. Η βιταμίνη Ε και πάλι σώζει την κατάσταση, μαζί με τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα και τα αμινοξέα του ελαίου.

Αυτά τα συστατικά, θωρακίζουν την τρίχα, δημιουργώντας μία ασπίδα προστασίας, που θα σας χαρίσει απαλές και μεταξένιες άκρες, βελτιώνοντας την ελαστικότητά τους.

Το καστορέλαιο βοηθάει στην τριχόπτωση;

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά το ζήτημα της τριχόπτωσης, που όπως είπαμε, μπορεί να είναι πολυπαραγοντικό και ενδέχεται πέραν της συντηρητικής αντιμετώπισης, να χρήζει και ιατρικής.

Αν όμως κάνουμε λόγο για τριχόπτωση που οφείλεται σε κούραση, άγχος, εποχικότητα – καθώς σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι ανά περιόδους μέσα στο χρόνο τα μαλλιά μας «πέφτουν» πιο έντονα – τότε το καστορέλαιο μπορεί να βοηθήσει.

Η τριχόπτωση ξεκινά από τις ρίζες των μαλλιών για αυτό εκεί είναι που θα πρέπει να επιμείνουμε με το καστορέλαιο.

Μυστική συνταγή με καστορέλαιο για την τριχόπτωση

Μάσκες μαλλιών τριχόπτωση

Υπάρχουν πολλές συνταγές με καστορέλαιο για τριχόπτωση, εμείς όμως σας έχουμε την μυστική συνταγή, η οποία κάνει θαύματα!

Ξεκινώντας να πούμε ότι για να δείτε αποτελέσματα θα πρέπει να εφαρμόζετε την συνταγή συστηματικά και σε βάθος χρόνου, χωρίς να παραμελείτε την θεραπεία μαλλιών με καστορέλαιο, αφού έτσι θα χάσετε πολλά από τα οφέλη της.

Η μυστική συνταγή εφαρμόζεται στις ρίζες των μαλλιών, έτσι ώστε να ρουφήξουν άμεσα τα ευεργετικά συστατικά.

Για την συνταγή θα χρειαστείτε:

• 3 κουταλιές της σούπας καστορέλαιο.
• 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
• 1-2 κουταλιές της σούπας χυμό από πιπερόριζα (τζίντζερ).

Εφαρμογή:

Αφού ανακατέψετε τα υλικά καλά, εφαρμόστε στις ρίζες των μαλλιών, κάνοντας απαλό κυκλικό μασάζ.

Στην συνέχεια, τυλίξτε τα μαλλιά σε μία σακούλα και από πάνω τοποθετήστε μία ζεστή πετσέτα.

Με αυτό τον τρόπο θα ανοίξουν οι πόροι του δέρματος και τα συστατικά θα εισχωρήσουν καλύτερα.

Αφήστε το μείγμα για μία ώρα περίπου και στην συνέχεια λουστείτε. Θα διαπιστώσετε ότι τα μαλλιά σας είναι αμέσως πιο ενυδατωμένα, απαλά και υγιή, ενώ μπορείτε να το επαναλαμβάνεται εβδομαδιαία, έως ότου φθάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Tip: Για να αφαιρέσετε ευκολότερα τα έλαια, απλώστε πριν το λούσιμο μία μάσκα μαλλιών, για να «τραβήξει» την λιπαρότητα και μετά πλύνετε καλά τα μαλλιά με σαμπουάν.

Πως βάζουμε καστορέλαιο στα μαλλιά

Αφού είδαμε τι κάνει το καστορέλαιο στα μαλλιά, πάμε να μάθουμε πως χρησιμοποιείται.

Καστορέλαιο πως το χρησιμοποιώ στα μαλλιά;

Η πιο συνηθισμένη καστορέλαιο χρήση, είναι ως μάσκα μαλλιών, προκειμένου να θεραπεύσει κάποιο από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν.

Επειδή πρόκειται για πολύ «βαρύ» λάδι, είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιήσετε πριν το λούσιμο. Άρα, δεν μπορείτε να το αφήσετε στα μαλλιά σας, όπως ένα ξηρό λαδάκι για παράδειγμα.

Ο χρόνος παραμονής του στα μαλλιά σας εξαρτάται από τις ανάγκες τους, καθώς εάν το αφήσετε όλο το βράδυ στις ρίζες, το επόμενο πρωί τα μαλλιά σας ίσως τα νιώσετε «βαριά».

Παρόλα αυτά, αν το πρόβλημα ξηροδερμίας για παράδειγμα είναι έντονο, πιθανόν χρειάζεται πολύωρη παραμονή.

Στις άκρες πάλι έχετε περισσότερο περιθώριο, αφού εκεί οι ανάγκες των μαλλιών για θρέψη και ενυδάτωση συνήθως είναι αυξημένες.

Το καστορέλαιο σίγουρα δεν χρειάζεται υπερβολική ποσότητα, αλλά ίσως σας βοηθήσει η ανάμειξή του με άλλα έλαια, προκειμένου να το αραιώσετε, ώστε να απλώνετε ευκολότερα.

To καστορέλαιο για τα μαλλιά εφαρμόζεται εύκολα, παίρνοντας λίγο από το μείγμα στην παλάμη σας και τρίβοντάς το, το περάσετε μέσα από τα μαλλιά σας από πάνω ως κάτω, αποφεύγοντας τις ρίζες, αν δεν είναι αυτές ο στόχος σας.

Tip 1: Ψεκάζοντας τα μαλλιά σας με ανθόνερο λεβάντας πριν την εφαρμογή, θα μπορέσετε να απλώσετε ευκολότερα το μείγμα.

Tip 2: Το καστορέλαιο δυστυχώς αφήνει σημάδια στα υφάσματα, για αυτό φροντίστε να χρησιμοποιήσετε πετσέτες και μαξιλαροθήκες, που δεν σας πειράζει να λερωθούν.

Πωσ βαζουμε καστορελαιο στα μαλλια

Οι 2 καλύτερες DIY μάσκες

Καστορέλαιο μαλλιά πως χρησιμοποιείται;

Μα φυσικά σε DIY μάσκες μαλλιών!

Αν αγαπάτε την περιποίηση στο σπίτι και θέλετε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην φροντίδα των μαλλιών σας, σας προτείνουμε τις αγαπημένες μας συνταγές που θα χαρίσουν στην τρίχα σας όλες τις ξεχωριστές καστορέλαιο ιδιότητες.

Οι συνταγές αυτές συνδυάζουν τα έλαια μεταξύ τους, ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο τις εφαρμόζετε.

Έτσι λοιπόν, έχουμε δαφνέλαιο και καστορέλαιο για δράση κατά της τριχόπτωσης και ολική αναδόμηση των μαλλιών, ενώ η μάσκα μαλλιών με καστορέλαιο και λάδι καρύδας προσφέρει μάκρος και πυκνότητα και είναι ιδανική για εύθραυστα μαλλιά.

Δαφνέλαιο και καστορέλαιο

Το δαφνέλαιο έχει παρόμοια δράση με το καστορέλαιο, αλλά είναι πιο ελαφρύ και λιγότερο παχύρευστο, για αυτό και «δουλεύεται» πιο εύκολα.

Δημιουργώντας λοιπόν μία τέτοια μείξη, παίρνετε τα οφέλη των ελαίων διπλά και ενισχύετε την δράση κατά της τριχόπτωσης και την ολική αναδόμηση των μαλλιών σας.

Λόγω κάποιων κοινών συστατικών τους, τα έλαια αυτά αποτελούν super food για τα μαλλιά σας, τα οποία μεταξύ άλλων, θα αποκτήσουν έντονη λάμψη λόγω του δαφνέλαιου, που αναδεικνύει ιδιαίτερα τα σκούρα φυσικά μαλλιά.

Για την δαφνέλαιο – καστορέλαιο μάσκα μαλλιών θα χρειαστείτε:

• 35 ml δαφνέλαιο.
• 15 ml καστορέλαιο.
• 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου.
• Τσάι του βουνού (βότανο).

To αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου θα τονώσει, όπως και το καστορέλαιο, την μικροκυκλοφορία του αίματος στους θύλακες της τρίχας, αποτρέποντας την τριχόπτωση.

Το τσάι του βουνού, όπως και τα δύο βασικά έλαια, λειτουργεί αντιμικροβιακά και αντιοξειδωτικά.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αναμείξετε όλα τα συστατικά σε ένα μπουκάλι, το οποίο θα φυλάξετε για χρήση πριν από κάθε λούσιμο.

Ανακινώντας κάθε φορά το μείγμα, θα απλώνετε ομοιόμορφα από την κορυφή ως την άκρη του μαλλιού, τρίβοντας απαλά τις ρίζες.

Αφήστε για μισή ώρα και έπειτα λουστείτε με χλιαρό νερό και με ένα σαμπουάν με όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά.

Μάσκα μαλλιών με λάδι καρύδας και καστορέλαιο

Το λάδι καρύδας σε συνδυασμό με καστορέλαιο στα μαλλιά θα σας χαρίσει πλούσια, πυκνά, υγιή, μακριά μαλλιά, ενώ και εδώ παρατηρούνται κοινές δράσεις με το καστορέλαιο, με την διαφορά ότι το λάδι καρύδας είναι ευκολότερο στην χρήση.

Ύστερα από την μάσκα θα παρατηρήσετε τα μαλλιά σας να είναι ενυδατωμένα σε βάθος και απαλά, ενώ το υπέροχο άρωμα της καρύδας θα σας φτιάξει τη διάθεση.

Αυτή η συνταγή είναι κατάλληλη για εύθραυστη τρίχα και θα χρειαστείτε:

• 2 κουταλιές του γλυκού καστορέλαιο.
• 2 κουταλιές του γλυκού λάδι καρύδας.

Θα χωρίσετε τα μαλλιά σας σε τμήματα, αφού τα χτενίσετε καλά και θα απλώσετε τη μάσκα στα μήκη και τις άκρες.

Θα αφήσετε περίπου 20 λεπτά ή και ολόκληρο το βράδυ όσο κοιμάστε, αν το πρόβλημα είναι έντονο.

Η συχνότητα είναι 2-3 φορές την εβδομάδα ή ρυθμίστε την εσείς, ανάλογες με το πόσες φορές λούζεστε.

Tip: Επειδή το λάδι καρύδας στερεοποιείται τον Χειμώνα, ζεστάνετέ το για λιγότερο από ένα λεπτό, ώστε να ρευστοποιηθεί. Προσοχή όμως γιατί καίγεται εύκολα. Ύστερα προσθέστε και το καστορέλαιο και χρησιμοποιήστε το χλιαρό μείγμα στα μαλλιά σας.

Τα καλύτερα προϊόντα με καστορέλαιο

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε τα καλύτερα προϊόντα μαλλιών με καστορέλαιο, για υπέροχα μαλλιά!

καστορελαιο μαλλια φαρμακειο
Τιμή: 8,50 Ε. με αγορά από το: organicbrands.gr

Laboratoire Altho – Βιολογικό Καστορέλαιο

• 100% αγνό και παρθένο, έχει συλλεχθεί με την διαδικασία ψυχρής έκθλιψης.
• Χωρίς πρόσθετα χημικά και parabens.
• Δερματολογικά ελεγμένο.
• Cruelty Free.

Σαμπουάν με καστορέλαιο
Τιμή:5,39 E. με αγορά από το: monobio.gr

Olival – Φυσικό σαμπουάν με καστορέλαιο

• Για ταλαιπωρημένα και ξηρά μαλλιά.
• Για όγκο και λάμψη.
• Χωρίς SLS και σιλικόνες.
• Vegan friendly.
• Cruelty Free.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο ελπίζουμε ότι μάθατε για τα σπουδαία οφέλη του καστορέλαιου στην υγεία των μαλλιών μας.

Είδαμε βήμα – βήμα πως χρησιμοποιώ το καστορέλαιο στα μαλλιά, τι συνταγές μπορώ να φτιάξω στο σπίτι και ποια προϊόντα μπορώ να προμηθευτώ.

Δοκιμάστε τις DIY μάσκες μας και γράψτε μας πως σας φάνηκαν και αν είδατε κάποια αλλαγή στα μαλλιά σας!

Αρθρογράφος: Έλενα Σκούφου

Adblock
detector