Piercing

Piercing στα χείλη: όλα τα είδη για να διαλέξεις το καταλληλότερο για εσένα

Τα piercing στα χείλη είναι αρκετά δημοφιλή και προτιμούνται από αρκετούς ανθρώπους, τόσο ως μέσο έκφρασης, όσο και ως αισθητική άποψη που ολοκληρώνει ένα στυλ.

Τα είδη piercing στα χείλη ποικίλουν και εδώ θα δούμε όλα τα πιθανά σημεία τρυπήματος, καθώς και το τι σκουλαρίκι στα χείλη ταιριάζει για κάθε περίπτωση.

Φυσικά θα δούμε βήμα βήμα την διαδικασία τρυπήματος και φροντίδας, για να κοσμήσετε με ασφάλεια τα χείλη σας.
Αν αναζητάτε piercing studio ή αν θέλετε να μάθετε για τις τιμές και όλα τα μυστικά για το piercing στα χείλη, μείνετε σε αυτό το άρθρο για να πάρετε έμπνευση μέσα από τις φωτογραφίες που ακολουθούν για το επόμενο piercing σας.

Τι είναι και πως γίνεται η τρύπα στα χείλη;

Η τρύπα στα χείλη στην ουσία είναι μια κανονική τρυπούλα που γίνεται στο άνω ή κάτω χείλους, στην οποία μετά βάζετε το σκουλαρίκι που σας αρέσει.

Για να τρυπήσετε τα χείλη σας με ασφάλεια, επισκεφθείτε έναν επαγγελματία, που θα σας καθοδηγήσει σωστά.

Και αν δεν έχετε αποφασίσει το ακριβές σημείο που θέλετε να κάνετε το piercing στα χείλη, o ειδικός μπορεί να σας προτείνει εύκολα αυτό που ταιριάζει πιο αρμονικά στις αναλογίες του προσώπου σας.

Αρχικά, με ένα στυλό θα σχηματίσει μία κουκίδα για να σας υποδείξει το σημείο, ώστε να διαπιστώσετε αν τελικά σας αρέσει.
Αφού συμφωνήσετε, θα απολυμάνει το σημείο με το κατάλληλο διάλυμα και με βελόνα piercing μίας χρήσης, θα κάνει την διάτρηση.

Στην συνέχεια, θα περάσει το κόσμημα από την τρύπα και θα καθαρίσει και πάλι την περιοχή γύρω από αυτό.

Πονάει η διαδικασία;

Ο πόνος είναι φυσικά ξεχωριστός στο κάθε άτομο και εξαρτάται από την ανθεκτικότητα του κάθε οργανισμού σε αυτόν.
Ωστόσο, τα piercing στο χείλος δεν πονούν ιδιαίτερα. Άλλωστε η διαδικασία διαρκεί το πολύ δύο λεπτά.
Αν πιστεύετε ότι θα πονέσετε αρκετά, μπορείτε να ζητήσετε από τον piercer σας να βάλει στην περιοχή τοπικό αναισθητικό, για να μειώσετε την ένταση του πόνου.

Επούλωση

Η επούλωση στα piercing χειλιών είναι μία σχετικά εύκολη υπόθεση, αρκεί να ακολουθήσετε την κατάλληλη φροντίδα που θα σας υποδείξει ο ειδικός.

Μετά το τρύπημα θα πρέπει να φοράτε το σκουλαρίκι γα δύο εβδομάδες τουλάχιστον για να μην κλείσει η τρύπα και για να μην προκαλέσετε μόλυνση με την αφαίρεση.

Αν η επούλωση δεν ολοκληρωθεί και αφαιρέσετε το κόσμημα, τότε μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Το πλήρες διάστημα επούλωσης κυμαίνεται μεταξύ ενός με δύο μηνών.

Tips:
• Μπορείτε να καταναλώνετε συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη A, Β, C, σίδηρο και ψευδάργυρο κατά την περίοδο της επούλωσης, για να διευκολύνετε τον οργανισμό σας να κλείσει την πληγή.
• Πιείτε πολύ νερό, γιατί βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων ή των μικροοργανισμών που θα αναπτυχθούν μετά το piercing και θα καθυστερήσουν την επούλωση.

Τι συμβολίζει;

Ο συμβολισμός που κρύβεται πίσω από τα piercing στα χείλη, βρίσκεται στους αρχαίους πολιτισμούς της Αφρικής και της Αμερικής.
Η φυλή Ντογκόν τρυπούσε τα χείλη της για να συμβολίσει την ένωση με την Δημιουργία και την σύνδεσή με τους προγόνους της.
Οι γυναίκες της φυλής Μακολόλο φορούν σκουλαρίκια-πιάτα στα χείλη τους πριν τον γάμο, για να συμβολίσουν την αφθονία. Λέγεται μάλιστα ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πιάτο, τόσο μεγαλύτερη είναι και η προίκα.

Οι άνδρες των φυλών των Αζτέκων και των Μάγια, τοποθετούσαν σκουλαρίκι στα χείλη τους για να συμβολίσουν την δύναμη και την ρώμη τους στην μάχη. Όσο μεγαλύτερο ήταν το σκουλαρίκι, τόσο πιο ανδρείοι θεωρούνταν.
Οι ίδιες φυλές, τρυπούσαν τα χείλη τους για να έχουν την εύνοια των θεών. Άλλωστε το τρύπημα γενικά του σώματος και του προσώπου ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένο με την πνευματικότητα.

Είδη piercing στα χείλη

Υπάρχουν πολλά σημεία τρυπήματος στα χείλη. Κάποια πιο κλασικά και κάποια πιο εκκεντρικά. Ό,τι είδος και να επιλέξετε, να θυμάστε ότι η επιλογή του κατάλληλου κοσμήματος είναι σημαντική.

Το υλικό του σκουλαρικιού που θα επιλέξετε, φροντίστε να είναι από χειρουργικό ατσάλι, τιτάνιο ή χρυσό δεκατεσσάρων ή δεκαοκτώ καρατίων, για να μην προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις και μολύνσεις.

Τα σκουλαρίκια στα χείλη συνήθως είναι μπάρες κάθετου σχήματος, που κλείνουν με μπίλια. Οι μπάρες αυτές κυκλοφορούν σε πολλά σχέδια και χρώματα.

Σε μερικά σημεία μπορεί να φορεθεί και κρίκος, που επίσης μπορείτε να βρείτε ποικιλία σε χρώματα. Πάμε να δούμε αναλυτικά όλα τα είδη Piercing στα χείλη:

Piercing κάτω χείλος – Labret

Από τα πιο δημοφιλή σημεία piercing είναι αυτό του κάτω χείλους (Labret). Στο σημείο αυτό τρυπιέται το δέρμα ακριβώς κάτω από τα χείλη.
Μπορεί να φορεθεί σκουλαρίκι καρφάκι, κυρτή μπάρα ή και κρίκος.Σκουλαρίκι στα χείλη

Piercing κάτω χείλος – Vertical Labret

Αυτό το piercing μοιάζει με το προηγούμενο είδος, με την διαφορά ότι εδώ τρυπιέται όχι μόνο το δέρμα κάτω από το κάτω χείλος, αλλά και το ίδιο το χείλος με κάθετη φορά.
Εδώ φοριέται σκουλαρίκι κυρτής μπάρας.Σκουλαρίκι χειλιών

Piercing κάτω χείλος – Horizontal Labret

Εδώ τρυπιούνται τα κάτω χείλη σε οριζόντια φορά και το κόσμημα βρίσκεται στην μέση των χειλιών. Προτιμάται η κυρτή μπάρα. Το piercing ωστόσο αυτό ίσως δεν μπορεί να γίνει στα πολύ λεπτά χείλη. Σκουλαρίκι κάτω χείλους

Dolphin Bites

Πρόκειται για διπλό piercing στο κάτω χείλος, χωρίς όμως να τρυπιούνται τα ίδια τα χείλη, αλλά δύο σημεία ακριβώς από κάτω, το ένα δίπλα στο άλλο.Σκουλαρίκι χειλιών

Shark Bites

Πρόκειται για διπλό piercing, που πραγματοποιείται δεξιά και αριστερά του κάτω χείλους. Τα piercing αυτά γίνονται σύριζα, πλάγια στο κάτω χείλος.
Εδώ μπορούν να φορεθούν όλοι οι τύποι σκουλαρικιού.Τρύπα στα χείλη

Spider Bites

Αυτό το piercing είναι ίδιο με την προηγούμενη κατηγορία, με την μόνη διαφορά ότι πραγματοποιείται μόνο δεξιά ή μόνο αριστερά.Τρύπα στο χείλος

Snake bites

Συνεχίζοντας με τα σημεία τρυπήματος στο κάτω χείλος, βρίσκουμε τα snake bites. Πρόκειται για δύο τρύπες δεξιά και αριστερά στο κάτω χείλος, με κάποια μικρή απόσταση από αυτό.Σκουλαρίκια στα χείλια

Αshley

Πρόκειται για piercing που γίνεται επάνω στο κάτω χείλος, ακριβώς στην μέση του. Προτιμάται σκουλαρίκι καρφάκι.
Και εδώ υπάρχουν αρκετές επιλογές στον τύπο σκουλαρικιού που μπορεί να φορεθεί.Τρύπα στο χείλος

Piercing άνω χείλος – Medusa

Περνώντας στα piercing του άνω χείλους, συναντάμε το πιο δημοφλές της κατηγορίας, το Medusa.
Αυτό το σημείο βρίσκεται οπτικά ακριβώς πάνω από το Labret και τρυπιέται το δέρμα πάνω από το άνω χείλος.Τρύπα στο άνω χείλος
Το σκουλαρίκι τοποθετείται μέσα στο «λακκάκι» που δημιουργείται στο σημείο ακριβώς κάτω από την μύτη.
Συνήθως φοριέται σκουλαρίκι τύπου καρφάκι ή και κυρτή μπάρα.

Piercing άνω χείλος – Vertical Medusa/Jestrum

Αυτό το είδος piercing είναι το αντίστοιχο του Vertical Labret, αλλά για το άνω χείλος. Και εδώ, πέρα από το σημείο πάνω από τα χείλη, τρυπιούνται και τα ίδια τα χείλη σε κάθετη φορά. Προτιμάται η κυρτή μπάρα.Τρύπα στα χείλη

Piercing άνω χείλος – Horizontal Medusa

Το piercing αυτό πραγματοποιείται με διάτρηση του άνω χείλους σε οριζόντια φορά και φοριέται κυρτή μπάρα. Το piercing αυτό πιθανόν να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολύ λεπτά χείλη.

Monroe

Piercing εμπνευσμένο από την ελιά της Marilyn Monroe, διαγώνια πάνω από το άνω χείλος. Πραγματοποιείται στην αριστερή πλευρά και προτιμάται το σκουλαρίκι καρφάκι.Σκουλαρίκι χειλιού

Madonna

Ίδιο με το Monroe, αλλά ακολουθώντας την ελιά της διάσημης τραγουδίστριας, το piercing αυτό τοποθετείται στην δεξιά πλευρά.

Angel Bites

Όταν το Monroe και το Madonna piercing συνδυάζονται, τότε έχουμε τα Angel Bites, που βρίσκονται και δεξιά και αριστερά του άνω χείλους. Επίσης φοριέται σκουλαρίκι καρφάκι.Σκουλαρίκια στα χείλια

Smiley

Βρίσκεται μέσα στο στόμα, στον υμένα που ενώνει την άνω γνάθο με το άνω χείλος. Το piercing αυτό είναι ορατό μόνο όταν χαμογελάτε. Προτιμάται κυρίως κυρτή μπάρα ή και κρίκος.Σκουλαρίκι στα χείλη

Frowny

Ίδια λογική με το smiley, με την διαφορά ότι πραγματοποιείται στην κάτω γνάθο, στον υμένα του κάτω χείλους. Και πάλι είναι ορατό μόνο όταν χαμογελάτε και αυτό εξαρτάται από το πάχος των χειλιών σας.Τρύπα στα χείλη

Dahlia Bites

Το piercing αυτό περιλαμβάνει δύο τρύπες δεξιά και αριστερά σε κάθε μία από τις άκρες του στόματος.
Δεν τρυπιέται όυτε το άνω, ούτε το κάτω χείλος, αλλά μόνο το σημείο στο τελείωμά τους.
Φοριέται σκουλαρίκι καρφάκι.Τρύπα στα χείλη

Cyber Bites

Συνδυάζοντας το Labret με το Medusa piercing έχουμε τα cyber bites.Σκουλαρίκι στα χείλη

Canine Bites

Άλλος ένας συνδυασμός piercing είναι τα canine bites που στην ουσία πρόκειται για snake και angel bites μαζί.Σκουλαρίκι στα χείλη

Piercing στα χείλη τιμές

Οι piercing στα χείλη τιμές κυμαίνονται μεταξύ 20 – 30 ευρώ περίπου, ανάλογα με το σημείο που θα τρυπήσετε.
Συνήθως πιο ακριβά είναι τα σημεία εσωτερικά του στόματος ή όσα είναι διπλά ή όσα είναι συνδυασμοί παραπάνω του ενός είδους.

Που μπορώ να κάνω την τρύπα;

Τοποθετήστε με ασφάλεια σκουλαρίκι στο χείλος με μία επίσκεψη σε κάποιο εξειδικευμένο piercing & tattoo studio.
Αποφύγετε να τρυπηθείτε μόνοι σας στο σπίτι ή από κάποιον ερασιτέχνη ή από κάποιον που διατηρεί studio στον χώρο του,το οποίο δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας και υγιεινής.
Σε όλες τις μεγάλες πόλεις θα βρείτε χώρους κατάλληλους για piercing. Ενδεικτικά αναφέρουμε έναν χώρο στην Αθήνα και έναν στην Θεσσαλονίκη.

Αθήνα:
Luv n Roll
Καραϊσκάκη 14, Αθήνα
Τηλέφωνο: 211-4182565

Θεσσαλονίκη:
Nico Tattoo Crew
Δημ. Γούναρη 33, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 238884

Καθαρισμός και φροντίδα

Για να καθαρίσετε επαρκώς την τρύπα στα χείλια, θα πρέπει αρχικά να φροντίσετε για την υγιεινή του στόματός σας.
Βουρτσίστε λοιπόν τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, με μία καινούργια οδοντόβουρτσα για να αποφύγετε την μετάδοση μικροοργανισμών από την παλιά οδοντόβουρτσα στην πληγή.

Προτιμήστε μία «απαλή» οδοντόκρεμα, που δεν έχει έντονη γεύση, για να μην ερεθίσει το σημείο.
Ύστερα, κάντε πλύσεις με στοματικό διάλυμα. Το στοματικό διάλυμα καλό είναι να το χρησιμοποιείτε και μετά τα γεύματα για να απομακρύνετε τα υπολείματα τροφών.
Εξωτερικά, ο piercer θα σας προτείνει μία κρέμα για επούλωση ουλών ή και ένα διάλυμα εξωτερικού καθαρισμού, που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε για τις πρώτες δύο εβδομάδες, δύο φορές την ημέρα.

Τα βήματα για τον εξωτερικό καθαρισμό του piercing στα χείλια, είναι τα εξής:
• Πλύνετε καλά τα χέρια σας με ένα αντιβακτηριδιακό υγρό και στεγνώστε καλά πριν αγγίξετε το piercing.
• Ανασηκώστε ελαφρώς το σκουλαρίκι και ρίξτε το υγρό διάλυμα.
• Με μία μπατονέτα ή με αποστειρωμένη γάζα, απομακρύνετε τυχόν πύον ή στεγνώστε απαλά το σημείο.
Αυτά τα βήματα θα πρέπει να τα ακολουθείτε και μετά το μπάνιο σας, για να απομακρύνετε τυχόν υπολείματα σαμπουάν που μπορεί να πέσουν στο σημείο κατά το λούσιμο.

Καλό είναι να κάνετε τον καθαρισμό πρωί και βράδυ ή και επιπλέον φορά, εάν βγείτε εκτός σπιτιού, για να απολυμάνετε το σημείο επαρκώς.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και τι να αποφύγετε

Τα piercing χειλιών σε γενικές γραμμές είναι ασφαλή, εάν ακολουθηθούν οι κανόνες υγιεινής, τόσο κατά το τρύπημα, όσο και κατά την περίοδο επούλωσης.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μεγάλα αιμοφόρα αγγεία γύρω απο τα χείλη, μειώνει τους κινδύνους αιμορραγίας.
Επίσης, το σάλιο που βρίσκεται στο στόμα, βοηθά τόσο στην επούλωση, όσο και στην αποφυγή μολύνσεων.

Παρόλα αυτά υπάρχει πάντα η περίπτωση εμφάνισης δυσάρεστων παρενεργειών, αφού εισέρχεται στο σώμα σας ένα ξένο αντικείμενο, που ο οργανισμός θα προσπαθήσει να αποβάλλει.

Piercing στα χείλη κίνδυνοι:
• Πρήξιμο
• Ερυθρότητα ή πύον
• Πόνος
• Μόλυνση

Να θυμάστε ότι όσο πιο σωστά φροντίσετε το piercing κατά την επούλωση, τόσο πιο σπάνιο είναι να εκδηλωθούν όλα τα παραπάνω.

Καλό είναι επίσης να αποφύγετε μερικές συνήθειες που ενδέχεται να ερεθίσουν το piercing, όπως οι ακόλουθες:
• To κάπνισμα κατά τις πρώτες ώρες ή και μέρες μετά το τρύπημα, ιδανικά θα πρέπει να αποφεύγεται. Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ.
• Αποφύγετε επίσης το φαγητό αμέσως μετά το τρύπημα, όπως και την ομιλία. Οι κινήσεις του στόματος μπορεί να σας προκαλέσουν ενόχληση.
• Προτιμήστε το δροσερό νερό ή το παγωτό μετά από λίγες ώρες, που θα σας ανακουφίσει και θα σας γλυτώσει από το περιττό πρήξιμο.
• Αποφύγετε τις πολύ έντονες γεύσεις, όπως τα έξτρα πικάντικα, αλμυρά, ξινά ή γλυκά τρόφιμα, γιατί ενδέχεται να σας προκαλέσουν πόνο.
• Προτιμήστε μαλακές τροφές σε μορφή σούπας.
• Σε καμία περίπτωση μην «παίζετε» με το κόσμημα, γιατί θα προκληθεί πόνος, αιμορραγία ή και πρήξιμο.
• Δεν θα πρέπει να αγγίζετε το σημείο με άπλυτα χέρια, γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.
• Aποφύγετε το μακιγιάζ στην περιοχή για τις πρώτες ημέρες μετά το piercing.
• Φροντίστε να μην μπλεχτούν τα μαλλιά σας ή κάποιο ρούχο καθώς ντύνεστε, γιατί μπορεί να προκληθεί ουλή κατά το τράβηγμα.
• Αποφύγετε να βρέξετε το σημείο με ο,τιδήποτε άλο πέρα από το διάλυμα καθαρισμού που σας έχει συστήσει ο piercer σας.
• Προτιμήστε να μην κοιμηθείτε από την πλευρά που έχετε κάνει το piercing για να γλυτώσετε τους ερεθισμούς.

Φθάνοντας στο τέλος αυτού του άρθρου, ελπίζουμε ότι πήρατε όλες τις πληροφορίες που αναζητάτε για το piercing στα χείλη.
Είδαμε ότι οι επιλογές τρυπήματος είναι πολλές. Το ίδιο και τα σκουλαρίκια που μπορείτε να φορέσετε.

Τα σκουλαρίκια στα χείλη μπορούν να φορεθούν από όλους με ασφάλεια, αρκεί να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία και να ακολουθήσετε τις οδηγίες που θα σας δώσει για το after care.
Αφήστε μας τα δικά σας tips φροντίδας των piercing σας κάτω στα σχόλια, καθώς και ποιο από τα σημεία τρυπήματος που είδαμε σας άρεσε περισσότερο!

Αρθρογράφος: Έλενα Σκούφου

Adblock
detector