Όταν δεν φοράμε συχνά σκουλαρίκια, οι τρύπες κλείνουν, αφού ο οργανισμός προσπαθεί να επουλώσει μια πληγή και έτσι δε μπορούμε να φορέσουμε τα αγαπημένα μας κοσμήματα.
Ευτυχώς όμως υπάρχει τρόπος να ξανανοίξουμε την τρύπα στο αυτί, στο σπίτι μας, ακόμα και χωρίς την βοήθεια επαγγελματία, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουμε όλα τα μέτρα υγιεινής.
Στο άρθρο αυτό λοιπόν θα δούμε, πως μπορούμε να επανατρυπήσουμε τα αυτιά μας στο σπίτι με ασφάλεια, χωρίς να προκαλέσουμε πόνο ή μόλυνση.
Θα μάθουμε τι σημαίνει εν μέρει κλειστή τρύπα και πως μπορούμε να κάνουμε το τεστ για να καταλάβουμε τι ισχύει στα δικά μας piercings.
Στο τέλος του άρθρου, θα βρείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις όλων όσων θέλουν να ξανανοίξουν την τρύπα στα αυτιά, τις οποίες και θα απαντήσουμε!
Πώς να ξανανοίξω την τρύπα στο αυτί μου που έχει κλείσει
Υπάρχουν τρία εγγυημένα βήματα για να ανοίξετε την κλειστή τρύπα των piercing σας.
Θα σας παρουσιάσουμε λοιπόν βήμα-βήμα την διαδικασία, για να καταφέρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Συνοπτικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η καλή αποστείρωση του σημείου, είναι το άλφα και το ωμέγα στην όλη διαδικασία.
Το κόσμημα ωστόσο που θα επιλέξετε είναι εξίσου σημαντικό, για να βοηθήσετε την τρύπα να ανοίξει ευκολότερα.
Τέλος, η φροντίδα μετά το επανατρύπημα είναι καθοριστική, για να διατηρήσετε τα piercing σας υγιή για πολύ καιρό.
Τι θα χρειαστείτε:
• Γάντια,
• βελόνα ή σκουλαρίκι,
• βαμβάκι,
• οινόπνευμα,
• βαζελίνη ή baby oil ή αντιβακτηριδιακή κρέμα.
Βήμα 1 – προετοιμασία
Τι πιο τέλειο από ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο;
Ξεκινήστε λοιπόν με αυτό, καθώς η ζέστη και οι υδρατμοί, βοηθούν το σημείο να μαλακώσει.
Εναλλακτικά, τοποθετήσετε μια ζεστή, νωπή πετσέτα πάνω στην τρύπα και κρατήστε πιέζοντάς την ελαφρά για λίγο.
Συνεχίστε πλένοντας καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και αντιβακτηριδιακό σαπούνι, έτσι ώστε να απομακρύνετε μικρόβια και βρωμιά.
Αφού στεγνώσετε καλά, φορέστε γάντια μιας χρήσης για μεγαλύτερη ασφάλεια, προκειμένου να μην μεταφερθούν βακτήρια στην τρύπα. Είναι σημαντικό να απολυμάνετε και τα σκουλαρίκια με καθαρό οινόπνευμα, που όλοι έχουμε στο σπίτι.
Το οινόπνευμα έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει κάθε είδους μικροοργανισμό από τις επιφάνειες και ενδείκνυται για τέτοιες καταστάσεις. Εμποτίστε λοιπόν το βαμβάκι σας με το οινόπνευμα και απολυμάνετε το σκουλαρίκι.
Αφού απολυμάνετε καλά, αφήστε τα σε μια καθαρή επιφάνεια για να στεγνώσουν.
Tip #1: Επιλέξετε καλύτερα σκουλαρίκια καρφάκια και όχι με αγκιστράκι, καθώς είναι πιο εύκολο να ανοίξετε με αυτά την τρύπα. Φροντίστε όμως τα καρφάκια να είναι λεπτά, για να αποφύγετε πόνο ή αιμορραγία.
Tip#2: Επιλέξετε υποαλλεργικά και ασφαλή υλικά στα σκουλαρίκια σας, όπως είναι o χρυσός, το τιτάνιο ή το χειρουργικό ατσάλι.
Απολυμάνετε με το βαμβάκι και το οινόπνευμα και το σημείο των piercings, τόσο από την μπροστινή, όσο και από την πίσω πλευρά.
Βήμα 2 – τρύπησε με προσοχή
Ψηλαφώντας το σημείο της τρύπας, θα διαπιστώσετε ότι στο πίσω μέρος της υπάρχει ένας σβόλος. Αυτό είναι ένα μείγμα νεκρών κυττάρων, το οποίο εμποδίζει το κόσμημα να περάσει.
Σε πολλές περιπτώσεις, η τρύπα δεν είναι εντελώς κλειστή, απλώς συρρικνωμένη και έτσι εύκολα μπορείτε να ανοίξετε την τρύπα στο σπίτι.
Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η τρύπα έχει κλείσει εντελώς, οπότε θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία piercer για να σας τρυπήσει εκ νέου.
Για να διευκολύνετε την διάτρηση, απλώστε λίγη βαζελίνη ή αντιβιοτική κρέμα στο σημείο και κάντε απαλό μασάζ. Έτσι, θα τονώσετε την μικροκυκλοφορία, μαλακώνοντας το δέρμα σας.
Στη συνέχεια τραβήξτε απαλά την άκρη του αυτιού με τα δάχτυλά σας, προκειμένου να προετοιμάσετε το σημείο για την διάτρηση.
Προσέξτε όμως να μην βάλετε δύναμη στην περιοχή, καθώς θα ερεθιστεί και θα επιφέρετε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Αλείψτε την βαζελίνη ή την αντιβιοτική κρέμα και στο καρφάκι, για να διαπεράσει το δέρμα σας πιο εύκολα. Αποφύγετε όμως το άλειμμα στο μπροστινό μέρος, γιατί χρειάζεστε μια σταθερή επιφάνεια που δεν γλιστράει, για να ασκήσετε πίεση.
Τεντώνοντας με το ένα χέρι το σημείο του αυτιού, με το άλλο σπρώξτε ελαφρά το κόσμημα μέσα στην τρύπα. Αν δείτε δυσκολία στην διάτρηση, τρίψτε ελαφρά το πίσω μέρος του piercing, όπου θα ψηλαφίσετε και πάλι τον σβόλο.
Τρίβοντας το σημείο, βοηθάτε στην διάτρηση, ασκώντας παράλληλα πίεση στο μπροστινό μέρος.
Για να διευκολυνθείτε, σταθείτε μπροστά από έναν καθρέπτη, για να κάνετε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια την ώθηση μέσα στην τρύπα.
Αφού περάσετε το σκουλαρίκι στην τρύπα, στριφογυρίστε το ελαφρά, για να ανοίξει πλήρως. Καθώς στριφογυρίζετε το κόσμημα μέσα στην τρύπα, θα καταλάβετε πότε πρέπει να σταματήσετε, γιατί θα βρείτε μια βολική θέση που δεν θα σας ενοχλεί. Αυτό σημαίνει ότι η τρύπα έχει ανοίξει εντελώς. Ωστόσο, τρίψτε και πάλι ελαφρά το πίσω μέρος του piercing, για μεγαλύτερη άνεση.
Αν αισθανθείτε πόνο ή αν δυσκολεύεστε να περάσετε το κόσμημα, ακουμπήστε ένα παγάκι στο σημείο για να ανακουφιστείτε και επαναλάβετε την διαδικασία.
Μπορείτε να ακολουθήσετε την διαδικασία αυτή και από την ανάποδη μεριά, τρυπώντας δηλαδή το πίσω μέρος του σημείου. Αν και πάλι η τρύπα δεν ανοίγει, πιθανόν έχει κλείσει εντελώς και θα χρειαστεί η βοήθεια ενός επαγγελματία.
Σε περίπτωση που τρυπήσατε το σημείο και στριφογυρίσατε το σκουλαρίκι, θα πρέπει να μην σας πονάει πια. Αν είναι έτσι, ασφαλίστε το σκουλαρίκι με το κούμπωμά του.
Ακολούθως, πλύντε με χλιαρό νερό το σημείο, σαπουνίζοντάς το με αντιβακτηριδιακό σαπούνι και ξεπλύνετε καλά. Σε καμία περίπτωση μην δώσετε υπερβολική ώθηση, ζορίζοντας το αυτί σας, γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.
Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας ή με ένα κατάστημα piercing που εμπιστεύεστε.
Βήμα 3 – φροντίδα
Η φροντίδα μετά το τρύπημα του αυτιού θα πρέπει να είναι σχολαστική, για να αποφύγετε τις παρενέργειες.
Το πιο βασικό είναι να μην αλλάξετε τα αρχικά σκουλαρίκια για τουλάχιστον έξι εβδομάδες, μιας και υπάρχει περίπτωση να ξανακλείσουν.
Φυσικά, η καθαριότητα είναι σημαντική, για να αποφύγετε τις μολύνσεις. Εντάξτε λοιπόν στο πρόγραμμά σας τη ρουτίνα των piercing σας, καθαρίζοντάς τα πρωί και βράδυ.
Ο καθαρισμός των piercings μπορεί να γίνει με νερό και αντιβακτηριδιακό σαπούνι, ακριβώς όπως όταν τα ανοίξατε.
Πάντα με καθαρά χέρια, αφιερώστε λίγο χρόνο να στριφογυρίζετε τα σκουλαρίκια στις τρύπες τους, ώστε να μην «κολλήσουν» κατά την επούλωση.
Τι συμβαίνει εάν η τρύπα στα αυτιά είναι εν μέρει κλειστή;
Οι τρύπες των αυτιών αν δεν χρησιμοποιηθούν για πολύ καιρό, καθιστούν δύσκολη υπόθεση την διαδικασία να φορέσουμε τα αγαπημένα μας σκουλαρίκια.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός μας αντιλαμβάνεται τα piercings σαν πληγή, που πρέπει να επουλώσει.
Ευτυχώς για εμάς όμως τις πιο πολλές φορές οι τρύπες δεν κλείνουν εντελώς και έτσι μπορούμε να τις ανοίξουμε ξανά, αν ακολουθήσουμε την διαδικασία που περιγράφηκε παραπάνω.
Η αντίθετη περίπτωση είναι οι τρύπες να έχουν κλείσει τελείως, οπότε δεν έχει νόημα να προσπαθήσετε να τις ξανανοίξετε, αφού είναι σα να μην τις είχατε ποτέ.
Αν λοιπόν τα piercings σας είναι πλήρως κλειστά, μην επιχειρήσετε να τα ανοίξετε και συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
Τι σημαίνει εν μέρει κλειστή;
Μια τρύπα είναι εν μέρει κλειστή όταν η διαδικασία της επούλωσης δεν έχει ολοκληρωθεί, αφήνοντας το περιθώριο διάνοιξης.
Αν αφαιρέσατε τα σκουλαρίκια σας χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η επούλωσή τους από το αρχικό τρύπημα ή αν απλά είχατε πολύ καιρό να βάλετε σκουλαρίκια, τότε οι τρύπες «αντιστέκονται» όταν προσπαθείτε να περάσετε το κόσμημα.
Η αντίσταση αυτή οφείλεται στα νεκρά κύτταρα που συγκεντρώνονται στο σημείο, όπως και από τα ζωντανά κύτταρα που προσπαθούν να κλείσουν την τρύπα.
Πώς γίνεται το τεστ;
Για να καταλάβετε πότε η τρύπα είναι εν μέρει ή πλήρως κλειστή ουσιαστικά ακολουθείτε τα βήματα που αναφέραμε νωρίτερα, για το πως να ξανανοίξετε μια κλειστή τρύπα.
Συνοπτικά, κάνετε τα εξής:
• Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με αντιβακτηριδιακό προϊόν.
• Φορέστε γάντια πριν ξεκινήσετε την διαδικασία.
• Τοποθετείστε επιθέματα ζεστής και υγρής πετσέτας στα piercings για να μαλακώσουν.
• Επιλέξτε λεπτά καρφάκια-σκουλαρίκια για να κάνετε το τεστ.
• Απολυμάνετε καλά τα σκουλαρίκια, αλλά και το σημείο των piercings.
• Βάλτε βαζελίνη ή αντιβιοτική κρέμα στα piercings.
• Τεντώστε προς τα έξω την τρύπα.
• Δοκιμάστε να περάσετε το κόσμημα στην τρύπα. Δοκιμάστε ακόμα και διαφορετικές γωνίες για να διευκολύνετε την διαδικασία.
• Απολυμάνετε το αυτί και το σκουλαρίκι, πλένοντάς τα με νερό και σαπούνι.
Γιατί ο επαγγελματίας piercer είναι η καλύτερη επιλογή;
Αν παρόλες τις δοκιμές και τα tips τα piercings σας δεν ανοίγουν, τότε πολύ πιθανόν να έχουν κλείσει εντελώς.
Σε αυτή την περίπτωση η βοήθεια ενός επαγγελματία είναι απαραίτητη, αφού θα κρίνει ποια λύση είναι η καλύτερη για εσάς.
Μπορεί να σας τρυπήσει τα αυτιά εκ νέου και να ακολουθήσετε έναν νέο κύκλο επούλωσης, με τις οδηγίες που θα σας υποδείξει.
Αν όμως οι τρύπες είναι εν μέρει κλειστές, τότε θα περάσει απλώς την ειδική βελόνα από μέσα και θα μπορείτε πια να φορέσετε τα αγαπημένα σας σκουλαρίκια με άνεση.
Σε κάθε περίπτωση, ο επαγγελματίας piercer είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς θα γλυτώσετε πόνο, ταλαιπωρία και πιθανές μολύνσεις.
Το κόστος άλλωστε για ένα piercing αυτιών δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό και σίγουρα υπάρχουν επιλογές για όλα τα μπάτζετ.
Συχνές ερωτήσεις
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται «Πως να ξανανοίξω την τρύπα στα αυτιά», για αυτό και εμείς με τη βοήθεια ειδικών piercers, απαντήσαμε στις πιο συχνές ερωτήσεις:
Μπορώ να περάσω κατευθείαν το σκουλαρίκι στην τρύπα χωρίς να ακολουθήσω όλα αυτά τα βήματα;
Θα προτείναμε να ακολουθήσετε την διαδικασία, όπως περιεγράφηκε παραπάνω.
Πιέζοντας με δύναμη το σκουλαρίκι, μπορεί να προκαλέσετε οξύ πόνο, μόλυνση και μόνιμη ουλή.
Υπάρχει επίσης πιθανότητα να τρυπήσετε στραβά το σημείο και να έχετε αντιαισθητικό αποτέλεσμα.
Προτιμήστε λοιπόν να επανατρυπήσετε τα αυτιά σας βήμα-βήμα, ακολουθώντας λεπτούς χειρισμούς.
Κατάφερα να ξανανοίξω τις τρύπες των αυτιών μου. Πότε μπορώ να αλλάξω σκουλαρίκια;
Η επούλωση των piercing στα αυτιά χρειάζεται υπομονή, για να αποφύγετε δυσάρεστες εμπειρίες, αλλά και για να μην ξανακλείσουν.
Αφήστε λοιπόν τα σκουλαρίκια τρυπήματος για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες προτού τα αλλάξετε, φροντίζοντας το σημείο, όπως περιγράψαμε.
Ιδανικά, αφήστε τα αρχικά σκουλαρίκια για έξι εβδομάδες πριν τα αλλάξετε, ειδικά αν χρειάστηκε να τα τρυπήσετε εκ νέου.
Συνολικά θα πρέπει να περιμένετε έξι μήνες για την ολοκληρωμένη επούλωση, όπου θα μπορείτε και να τα αφαιρέσετε, χωρίς τον κίνδυνο να ξανακλείσουν.
Γιατί οι τρύπες των αυτιών μου έκλεισαν μετά από έξι εβδομάδες;
Το δέρμα σας προσπαθεί να κλείσει τις τρύπες, καθώς τις αντιλαμβάνεται ως πληγή.
Αν λοιπόν τρυπήσατε πρώτη φορά τα αυτιά σας, οι έξι μήνες είναι ένα ασφαλές διάστημα πλήρους επούλωσης.
Από εκεί και πέρα, μπορείτε να φορέσετε ό,τι σκουλαρίκι θέλετε, ακόμα και να αφήσετε χωρίς σκουλαρίκι το σημείο, δίχως να κλείσει.
Αν αφαιρέσατε νωρίτερα το κόσμημα, τότε το πιθανότερο είναι ότι τα piercings σας έχουν κλείσει.
Τι μπορώ να κάνω για να περάσω το σκουλαρίκι και στην άλλη τρύπα: Πριν πολλά χρόνια είχα τρυπήσει τα αυτιά μου. Ύστερα από μια μόλυνση στην μία τρύπα, αφαίρεσα εντελώς τα σκουλαρίκια και άφησα τα piercings να κλείσουν. Τώρα θέλω να ξανανοίξω τις τρύπες και μάλιστα κατάφερα να περάσω το σκουλαρίκι στην τρύπα που δεν είχε την μόλυνση. Στην άλλη τρύπα όμως, δε μπορώ να περάσω το σκουλαρίκι και στο πίσω μέρος της ψηλαφίζω έναν σβόλο.
Αρχικά, ο σβόλος που πιάνετε είναι νεκρά κύτταρα που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο, επειδή προσπάθησε το δέρμα να κλείσει την τρύπα.
Επειδή το σημείο είναι σκληρό και εμποδίζει το πέρασμα του σκουλαρικιού, θα πρέπει να το μαλακώσετε, κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο.
Βοηθήστε το σημείο με λίγη βαζελίνη και τρίψτε ελαφρά προς όλες τις κατευθύνσεις.
Τεντώστε επίσης το δέρμα και δοκιμάστε να περάστε το κόσμημα τόσο από την μπροστινή πλευρά, όσο και από την πίσω πλευρά του piercing.
Αν πονέσετε πολύ ή αιμορραγήσει το σημείο, αφήστε την προσπάθεια και επισκεφθείτε έναν επαγγελματία, που θα κρίνει αν θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου την τρύπα.
Τι να κάνω αν το σημείο αιμορραγήσει;
Αν πρόκειται για έντονη αιμορραγία, πιέστε το σημείο με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με οξυζενέ (υπεροξείδιο υδρογόνου) που θα σταματήσει το αίμα και θα αποτρέψει την μόλυνση.
Ποιες είναι οι εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν δεν έχω βαζελίνη και οινόπνευμα;
Αν δεν έχετε σπίτι βαζελίνη για να μαλακώσετε τα piercings πριν περάσετε το κόσμημα, βάλτε αντιβιοτική κρέμα.
Διαφορετικά, το αγνό ελαιόλαδο ή το έλαιο από κουκούτσι σταφυλιού, μπορούν να βοηθήσουν.
Αν δεν έχετε οινόπνευμα για να απολυμάνετε το σημείο, χρησιμοποιήστε οξυζενέ (υπεροξείδιο υδρογόνου).
Πώς μπορώ να αφαιρέσω ένα σκουλαρίκι που έχει κολλήσει μέσα στην τρύπα;
Αρχικά βάλτε αντιβιοτική κρέμα σε όλο το σημείο για να μην μολυνθεί.
Στην συνέχεια, αφού απολυμάνετε ένα τσιμπιδάκι φρυδιών ή ένα ψαλιδάκι για τα νύχια, πιάστε την κορυφή του σκουλαρικιού και τραβήξτε απαλά.
Ένα tip για να μην κολλάνε τα σκουλαρίκια, είναι να τα στριφογυρίζετε μέσα στην ημέρα, ώστε να αποφύγετε ανάλογες καταστάσεις.
Αν και πάλι δεν μπορείτε να αφαιρέσετε το κόσμημα, επισκεφθείτε έναν γιατρό, που θα το αφαιρέσει εύκολα.
Σε καμία περίπτωση, μην τραβήξετε με δύναμη.
Αν αφαιρέσω τα σκουλαρίκια μου για λίγες ώρες, ύστερα από μερικές μέρες που τα έχω τρυπήσει θα κλείσουν;
Αν πρόκειται μόνο για λίγες ώρες και υπό την προϋπόθεση ότι έχετε τρυπήσει τα αυτιά σας με την βοήθεια επαγγελματία και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες επούλωσης, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα κλείσουν.
Παρόλα αυτά, η επούλωση χρειάζεται συνολικά έξι μήνες για να αφαιρέσετε τα σκουλαρίκια με ασφάλεια και να μην κλείσουν οι τρύπες.
Αν όμως τρυπήσατε στο σπίτι τα αυτιά σας και δεν ακολουθείτε σωστές οδηγίες επούλωσης, τότε αφαιρώντας τα σκουλαρίκια, οι τρύπες σίγουρα θα κλείσουν.
Κλείνοντας αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προσπαθείτε να ξανανοίξετε τις τρύπες των αυτιών.
Πρόκειται για ευαίσθητα σημεία που χρειάζονται λεπτούς χειρισμούς, για να μην έχετε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από επαγγελματία αν δείτε ότι δυσκολεύεστε.
Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας φάνηκε κατατοπιστικό και χρήσιμο.
Αναμένουμε με χαρά τα σχόλια σας από κάτω!
Αρθρογράφος: Έλενα Σκούφου