Φροντίδα Τρίχας

Τριχόπτωση θεραπεία για γυναίκες – όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μη ξαναπέσει ούτε τρίχα!

Τριχόπτωση θεραπεία για γυναίκες – μια φράση που πολλές αναζητούν μανιωδώς στο διαδίκτυο για αυτό και στο άρθρο μας θα την αναλύσουμε διεξοδικά!

Η απώλεια μαλλιών (αλωπεκία) μπορεί να είναι αποτέλεσμα κληρονομικότητας, ορμονικών αλλαγών, ιατρικών παθήσεων ακόμα και της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης. Οποιοσδήποτε μπορεί να χάσει τρίχες από το κεφάλι του!

Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο πιο συχνή είναι η εμφάνιση της. Άλλοι προσπαθούν να καλύψουν το πρόβλημα και άλλοι να το αντιμετωπίσουν από τη «ρίζα»! Έτσι επιλέγουν κάποιες από τις διαθέσιμες θεραπείες που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι όμως οι σωστές;

Για να μην χάνετε άδικα χρόνο και χρήμα, σας προτείνουμε την καλύτερη φαρμακευτική αγωγή για τριχόπτωση, πρώτα όμως πρέπει να κατανοήσουμε το φαινόμενο σε βάθος, για αυτό αρχικά πάμε να δούμε τα αίτια της τριχόπτωσης.

Τριχόπτωση αιτια

Για να καταλάβουμε τι προκαλεί τριχόπτωση πρώτα πρέπει να κατανοήσουμε των κυκλικών φάσεων της τριχοφυΐας και της ανατομίας του τριχοθυλακίου.

Κύκλος μαλλιών

Η ανάπτυξη των μαλλιών είναι κυκλική. Μεγαλώνουν σε κύκλους. Κάθε κύκλος αποτελείται από 3 φάσεις: Την Anagen (αναγεννητική – αναπτυξιακή φάση), την Catagen (μεταβατική φάση) και την Telogen (φάση ανάπαυσης).

1. Φάση Anagen (φάση ανάπτυξης). Διαρκεί από 3 έως και 7 έτη, ανάλογα με την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Εκτιμάται ότι το 85% των μαλλιών βρίσκεται σε αυτή τη φάση. Έχουν στρογγυλεμένο βολβό με δερματική θηλή σε καλή κατάσταση και μεγαλώνουν περίπου 1 cm (εκατοστό) το μήνα.

2. Φάση Catagen (φάση μετάβασης). Διαρκεί από 2 έως και 4 εβδομάδες και αντιπροσωπεύει το 1% των μαλλιών. Τότε σταματούν να μεγαλώνουν και ο βολβός έχει κυλινδρικό σχήμα, μειώνετε το μέγεθός του και χάνεται η επαφή με τη δερματική θηλή.

3. Φάση Telogen (φάση ανάπαυσης). Διαρκεί από 2 έως και 4 μήνες. Το θυλάκιο της τρίχας, στηρίζεται πριν την έναρξη μιας νέα φάσης αναγέννησης. Πέφτουν μόνα τους ή ωθούνται προς τα έξω από τα νέα μαλλιά που αρχίζουν να μεγαλώνουν εσωτερικά. Υπό κανονικές συνθήκες, το 14% της τρίχας βρίσκεται σε αυτό το στάδιο.

Σε κάθε θύλακα της τρίχας θα υπάρχουν 25-30 κύκλοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Στο τέλος της φάσης telogen (ανάπαυσης), τα μαλλιά πέφτουν και ο κύκλος ξεκινά ξανά καθώς νέες τρίχες μεγαλώνουν μέσα στο θύλακα της τρίχας. Κατά γενικό κανόνα, κάθε μέρα 50 έως 100 τρίχες πέφτουν από το τριχωτό της κεφαλής μας στο τέλος της φάσης της ανάπαυσης .

Η απώλεια των μαλλιών μπορεί να εμφανιστεί με ποικίλους τρόπους, ανάλογα με την αιτία. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να επηρεάσει μόνο το τριχωτό μέρος της κεφαλής. Ακόμη, μπορεί να εμφανιστεί ή να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σώμα.

Τριχόπτωση που οφείλεται – πως το καταλαβαίνω;

Πως καταλαβαίνω ότι έχω τριχόπτωση; Τα σημάδια και τα συμπτώματα της μπορεί να περιλαμβάνουν κάποια από τα ακόλουθα:

Σταδιακή απώλεια μαλλιών στο πάνω μέρος του κεφαλιού

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης και επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν. Στους άνδρες, οι τρίχες συχνά αρχίζουν να υποχωρούν συνήθως, στη γραμμή των μαλλιών του μετώπου. Στις γυναίκες υπάρχει συχνά μεγαλύτερο φάσμα διερεύνησης του τμήματος των μαλλιών. Ένα ολοένα και πιο συνηθισμένο πρότυπο τριχόπτωσης σε ηλικιωμένες γυναίκες είναι η υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών (μετωπική ινώδης αλωπεκία).

Κυκλικά ή ακανόνιστα φαλακρά σημεία

Μερικοί άνθρωποι χάνουν τα μαλλιά σε σπασμένα ή κυκλικά φαλακρά σημεία στο τριχωτό της κεφαλής, στα γένια ή στα φρύδια. Μπορεί να υπάρχει κνησμός ή πόνος στο δέρμα στο σημείο, προτού πέσουν οι τρίχες.

Ξαφνική αραίωση των μαλλιών

Ένα σωματικό ή συναισθηματικό σοκ μπορεί να αραιώσει τα μαλλιά. Τα σκέλη των μαλλιών μπορεί να πέσουν όταν χτενίζετε ή πλένετε τα μαλλιά σας ή ακόμα και αφού τα τραβήξετε απαλά. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης προκαλεί συνήθως γενική αραίωση των μαλλιών, αλλά είναι προσωρινός και πιο εύκολα αντιμετωπίσιμος.

Απώλεια μαλλιών σε όλο το σώμα

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις και θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία του καρκίνου μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση σε όλο το σώμα.

Μορφές τριχόπτωσης

Κάθε μέρα πέφτουν από τα μαλλιά μας περίπου 50 με 100 τρίχες εντελώς φυσικά. Η υψηλότερη πτώση μπορεί να είναι συνέπεια πολλών αιτιών.

Εποχιακή πτώση
Την άνοιξη και το φθινόπωρο υπάρχει εποχιακή αλλαγή των μαλλιών και μπορεί να υπάρξει υψηλότερη πτώση τους από το συνηθισμένο, μεταξύ 150 και 300 τριχών ημερησίως.

Ανδρογενής αλωπεκία

Είναι μια σταδιακή απώλεια των μαλλιών, που προκαλείται από την αλληλεπίδραση τριών παραγόντων: υπάρχει ορμονική προέλευση, κληρονομική και γενετική προδιάθεση και αυξάνεται με το πέρας την ηλικίας.
Υπάρχουν δύο τύποι αρσενικής και γυναικείας φαλάκρας (ανδρογενής και θηλυκή αλωπεκία):

1. Ανδρογενής ανδρική αλωπεκία (MAGA)

Τα υψηλά επίπεδα διυδροτεστοστερόνης (DHT), που προκαλούνται από τη δράση της ουσίας 5-ρεδουκτάσης στην τεστοστερόνη, προκαλούν μια μικρογραφία του θηλώματος των θυλάκων των τριχών, προκαλώντας τη φάση της αναγέννησης της τρίχας.

Τα μαλλιά, πιο κοντά και πιο λεπτά σε κάθε κύκλο, σταδιακά μετατρέπονται σε ολοκληρωμένα μαλλιά και τελικά, τείνουν να εξαφανίζονται λόγω της εξάντλησης των ωοθυλακίων τους.

Η Ανδρογενής ανδρική αλωπεκία (MAGA), επηρεάζει κυρίως την μετωπιαία περιοχή και την κορώνα της κεφαλής. Η βαθμός σοβαρότητά της αλωπεκίας μετράται με την κλίμακα Hamilton-Norwood.

2. Ανδρογενής αλωπεκία στις γυναίκες (FAGA)

Οι αλλαγές που προκαλούν την ανδρογενή γυναικεία αλωπεκία (FAGA) είναι οι ίδιες με αυτές των ανδρών, αλλά αναπτύσσονται με πιο διάχυτο τρόπο.

Το μοτίβο της αλωπεκίας είναι διαφορετικό: το τριχωτό της κεφαλής αρχίζει να αραιώνεται στην άνω περιοχή, αλλά η μετωπική γραμμή των μαλλιών δεν χάνεται ποτέ.

Ο βαθμός σοβαρότητας της αλωπεκίας αξιολογείται με την κλίμακα Ludwig.

Αντιδραστική αλωπεκία

Είναι μια ξαφνική τριχόπτωση. Είναι μια κατάσταση που προκαλεί στρογγυλές κηλίδες τριχόπτωσης και μπορεί να οδηγήσει σε ολική φαλάκρα. Η αντιδραστική αλωπεκία θεωρείται αυτοάνοση ασθένεια. Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος και καταστρέφει υγιείς θύλακες των μαλλιών.

Μερικά άτομα με αυτή την πάθηση έχουν οικογενειακό ιστορικό αλωπεκίας. Η αντιδραστική αλωπεκία παρατηρείται σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Σε λίγα άτομα, η τριχόπτωση μπορεί να συμβεί μετά από ένα σημαντικό συμβάν ζωής όπως μία ασθένεια, μία εγκυμοσύνη ένα ή τραύμα.

Απώλεια τρίχας από φάρμακα

Ενεργούν για τη φάση anagen (φάση ανάπτυξης) προκαλώντας απώλεια των μαλλιών πριν από την ολοκλήρωση του κύκλου της. Αρχίζει αμέσως η δράση και είναι διάχυτη και έντονη.

Μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα φάρμακα περιλαμβάνουν: βήτα αναστολείς, βαρφαρίνη, ηπαρίνη, αμφεταμίνες, λεβοντόπα και πολλές κλασικές θεραπείες χημειοθεραπείας, στοχευμένες θεραπείες ή ακτινοθεραπείες στο κεφάλι.

Παθολογικά αίτια

Ο λύκος, ο υπερ / υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η σύφιλη μπορούν να προκαλέσουν αλωπεκία και πέσιμο των μαλλιών. Μπορεί επίσης η τριχόπτωση να είναι ένα σύμπτωμα αναιμίας, έλλειψης πρωτεϊνών, ψευδαργύρου ή βιταμινών Β, όπως η βιοτίνη.

Telogen effluvium

Η τριχόπτωση εμφανίζεται απο 2 έως και 3 μήνες μετά από κάποιο σοβαρό σοκ (π.χ. παρατεταμένη ασθένεια, σοβαρή χειρουργική επέμβαση, λοίμωξη, σοβαρό συναισθηματικό στρες ή πολύ δραστική δίαιτα). Είναι αναστρέψιμη και επιλύεται σε 4-6 μήνες μόλις σταματήσει η αιτία της ενεργοποίησης της.

Τριχοτιλομανία

Αναγκαστική συνήθεια να τραβάει κάποιος έντονα τα μαλλιά μέχρι να τα κόψει. Συνήθως επηρεάζονται παιδιά ή νεαροί έφηβοι και συχνά η συγκεκριμένη πάθηση σχετίζεται με περιόδους έντονου άγχους ή στρες.

Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμόνες είναι από τους νο1 παράγοντες που καλό θα ήταν να ελέγχετε όταν παρατηρείτε αλλαγές στο σώμα σας.

Εγκυμοσύνη

Η αλωπεκία εμφανίζεται 2-3 μήνες μετά τον τοκετό λόγω της ξαφνικής αλλαγής των ορμονικών επιπέδων, η οποία προκαλείται απο μια ξαφνική αλλαγή στη φάση του telogen (φάση ανάπαυσης), προκαλώντας μια γρήγορη και διάχυτη τριχόπτωση που συνήθως διαρκεί περίπου 6 μήνες.

Εμμηνόπαυση

Η ανισορροπία μεταξύ ανδρογόνων και οιστρογόνων μαζί με την απώλεια της πυκνότητας των μαλλιών που είναι χαρακτηριστική της ηλικίας, προκαλεί την παρουσία πιο λεπτών, πιο εύθραυστων και πιο ευάλωτων τριχών, εκτεθειμένων στην τριχόπτωση.

Έκθεση στο περιβάλλον

Μερικοί από τους εξωγενείς και περιβαλλοντικούς παράγοντες στους οποίους εκτιθέμεθα καθημερινά, επηρεάζουν σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό, την υγεία των μαλλιών μας.

Καπνός

Υπάρχουν υποψίες ότι ο καπνός δημιουργεί οξειδωτικό στρες, το οποίο ενεργοποιεί την παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών σε θυλακιώδη κερατινοκύτταρα, τα οποία θα αναστέλλουν την ανάπτυξη του θυλακίου των μαλλιών.

Ηλιακή ακτινοβολία

Οι ακτίνες UVA και UVB σπάνε τις γέφυρες δισουλφιδικής κερατίνης στον φλοιό, μειώνοντας την αντίσταση και την ελαστικότητα των μαλλιών και καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα σε θραύση.

Μόλυνση

Τα σωματίδια του αέρα συσσωρεύονται στον άξονα της τρίχας, προκαλώντας ασφυξία του τριχωτού της κεφαλής επιταχύνωντας την τριχόπτωση.

Τραυματική αλωπεκία

Προκαλείται από τις επιθετικές τεχνικές διεργασίες του κομμωτηρίου. Ένοχοι για την πρόκληση της είναι η κατάχρηση του πιστολακιού στεγνώματος των μαλλιών και των σιδέρων ισιώματος με χρήση υψηλών θερμοκρασιών. Σχετίζονται, επίσης οι υπερβολικές περμανάντ και τα πολύ σφιχτά χτενίσματα.

Για τις βαφές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ αυτών και της τριχόπτωσης. Καθώς οι περισσότερες δρουν στα μαλλιά και όχι στο θύλακα της τρίχας, αυτό που μπορούν να προκαλέσουν είναι η αποδυνάμωση του άξονα της τρίχας λόγω της επαναλαμβανόμενης χρήσης μόνιμων βαφών.

Οι βαφές, με τους οξειδωτικούς παράγοντες που περιέχουν, διεισδύουν στο εσωτερικό του φλοιού της τρίχας και αφαιρούν τη φυσική μελανίνη από τα μαλλιά. Για να προσδώσουν το νέο χρώμα, αλλάζουν τις φυσικοχημικές ιδιότητες της τρίχας και την καθιστούν πιο αδύναμα και πιο εύθραυστα, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε θραύση τους.

Αυτή η θραύση προϋποθέτει απώλεια της τριχοειδούς πυκνότητας των μαλλιών. Οι μόνιμες βαφές θα είναι αντιπαραγωγικές εάν εφαρμόζονται ταυτόχρονα θεραπείες τριχόπτωσης και μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις επιπτώσεις ορισμένων τύπων συνεχιζόμενης αλωπεκίας.

Διατροφική ανεπάρκεια

Η αναιμία, η ανεπάρκεια σιδήρου, η εντεροπαθητική ακροδερματίτιδα, η επίκτητη ανεπάρκεια ψευδαργύρου και ο υποσιτισμός, είναι κάποιες απο τις διατροφικές παθήσεις που επηρεάζουν και συμβάλλουν στην τριχόπτωση.

Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες περιλαμβάνουν ανωμαλίες του πρωτεύοντος άξονα των μαλλιών, σαρκοείδωση, δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα, πολύ σοβαρό δερματικό πρόβλημα που επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν είστε δυσαρεστημένοι από την τριχόπτωση των μαλλιών σας και θέλετε να κάνετε κάποια θεραπεία. Για τις γυναίκες που παρουσιάζουν υποχωρούμενη γραμμή των μαλλιών τους (μετωπική ινώδης αλωπεκία), μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με αυτήν για να προσωρήσετε σε μια έγκαιρη θεραπεία για να αποφύγετε κάποια σοβαρή και μόνιμη φαλάκρα.

Ακόμα, μιλήστε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ξαφνική ή σπασμένη τριχόπτωση των μαλλιών σας ή εάν υπάρχει μεγαλύτερη απώλεια τριχών από το συνηθισμένο, όταν χτενίζετε ή πλένετε τα μαλλιά σας.

Η ξαφνική απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ένδειξη προϋπάρχουσας κατάστασης που μπορεί να απαιτεί κάποια πρόωρη ένδειξη θεραπείας.

Τριχόπτωση θεραπεία για γυναίκες

Έχουμε συγκεντρώσει για εσάς τις καλύτερες θεραπείες, μόνο αυτές που είναι δοκιμασμένες εδώ και χρόνια και κάνουν δουλειά!

Φάρμακα ή Φαρμακευτικές ουσίες

Η φαλάκρα ανδρών και γυναικών αντιμετωπίζεται μερικές φορές αποτελεσματικά με κάποια φάρμακα.

Η μινοξιδίλη μπορεί να αποτρέψει την τριχόπτωση και να αυξήσει την ανάπτυξη των μαλλιών όταν εφαρμόζεται απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής δύο φορές την ημέρα.

Η ανάπτυξη των νέων μαλλιών διαρκεί περίπου απο 8 έως και 12 μήνες και παρατηρείται μόνο στο 30 έως 40% των περιπτώσεων. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της μινοξιδίλης είναι αυτές που σχετίζονται με τον ερεθισμό του δέρματος, όπως η φαγούρα και τα εξανθήματα. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στην αύξηση της τρίχας στο πρόσωπο.

Το Finasteride (φιναστερίδη) χορηγείται από το στόμα καθημερινά για τον αποκλεισμό των επιδράσεων των ανδρικών ορμονών στα θυλάκια των μαλλιών. Το Finasteride χρησιμοποιείται μερικές φορές από γυναίκες, αλλά δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται από τις έγκυες γυναίκες.

Γενικά, στους άνδρες, η αποτελεσματικότητά του στη διακοπή της τριχόπτωσης και στην τόνωση της ανάπτυξής των μαλλιών της είναι εμφανής εντός 6 έως 8 μηνών από τη θεραπεία και αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, αν και μπορεί να ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Κάποιες απο τις παρενέργεις της χρήσης της φιναστερίδης είναι ότι μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο, να αυξήσει το μέγεθος του μαστού και να συμβάλει στη στυτική δυσλειτουργία. Επιπλέον, μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα του ειδικού προστάτη αντιγόνου (PSA).

Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της μινοξιδίλης και της φιναστερίδης είναι η αποφυγή της περαιτέρω τριχόπτωσης. Τα αποτελέσματα τους είναι εμφανή μόνο κατά τη λήψη των φαρμάκων και συνήθως με την διακοπή τους επανεμφανίζονται ξανά τα συμπτώματα.

Θεραπεία συγκεκριμένων αιτιών για γυναίκες και άντρες

Όταν είναι δυνατόν, αντιμετωπίζονται συγκεκριμένες αιτίες της τριχόπτωσης. Τα φάρμακα που προκαλούν απώλεια μαλλιών, αλλάζονται και εάν δεν είναι αυτό εφικτό, τα σταματούν εντελώς.

• Οι ορμονικές διαταραχές αντιμετωπίζονται με κάποια φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με την αιτία πρόκλησης τους. Τα συμπληρώματα σιδήρου ή ψευδαργύρου χορηγούνται εάν εντοπιστούν ελλείψεις σε αυτά τα μέταλλα (π.χ. ανεπάρκεια σιδήρου και ανεπάρκεια ψευδαργύρου).

• Η πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να μειωθεί σε άτομα που πάσχουν από αλωπεκία που προκαλείται από περίσσεια βιταμίνης Α στον οργανισμό.

• Η Alopecia areata μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με κορτικοστεροειδή που εγχέονται στο δέρμα, να εφαρμοστεί στο τριχωτό της κεφαλής (τοπικά) ή να ληφθεί από το στόμα. Άλλα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν τοπικά αλλά και από του στόματος.

• Ο δερματικός ερυθηματώδης λύκος, η πλανιοπνευμονική λειχήνα και η μετωπική ινοπλαστική αλωπεκία συνήθως αντιμετωπίζονται με κορτικοστεροειδή που εγχέονται στο δέρμα ή εφαρμόζονται τοπικά ή με άλλα φάρμακα που χορηγούνται τοπικά ή από του στόματος.

• Το Ringworm του τριχωτού της κεφαλής αντιμετωπίζεται με από του στόματος χρήση αντιμυκητιασικά φάρμακα.

• Η τριχοτιλομανία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά η τροποποίηση της συμπεριφοράς και η παροχή συμβουλευτικής βοήθειας ή η χορήγηση φαρμάκων όπως η κλομιπραμίνη, κάποιος αναστολέας επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (όπως η φλουοξετίνη, η φλουβοξαμίνη, η παροξετίνη, η σερτραλίνη, η εσκιταλοπράμη ή η σιταλοπράμη) μπορεί να φανούν εξαιρετικά χρήσιμοι βοηθοί στην αντιμετώπιση της.

• Η απώλεια μαλλιών λόγω σωματικού στρες, όπως μια πρόσφατη απώλεια βάρους, κάποια χειρουργική επέμβαση, μια σοβαρή ασθένεια με υψηλό πυρετό και ο τοκετός (telogen effluvium) γενικά δεν αντιμετωπίζεται με κάποια κλινική θεραπεία καθώς τα συμπτώματα, τείνουν να υποχωρούν από μόνα τους. Βέβαια, η εφαρμογή μινοξιδίλης στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις.

• Οι ρυθμιστές ορμονών, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια (αντισυλληπτικά από του στόματος χρήση) και η σπιρονολακτόνη, είναι χρήσιμες για την αντιμετώπισης της αλωπεκίας σε ορισμένες γυναίκες.

• Εάν τα μαλλιά δεν μεγαλώνουν φυσικά μόνα τους, μπορούν να δοκιμαστούν μέθοδοι αντικατάστασης τρίχας, όπως φάρμακα για την πρόληψη της επακόλουθης τριχόπτωσης ή για την ανάπτυξη νέων μαλλιών στους θύλακες της τρίχας.

• Μία ακόμα αρκετά διαδεχομένη χειρουργική λύση είναι μεταμόσχευση μαλλιών. Είναι μια πιο μόνιμη λύση, στην οποία τα θυλάκια της τρίχας αφαιρούνται από ένα μέρος του τριχωτού της κεφαλής και μεταμοσχεύονται στην φαλακρή περιοχή. Με αυτήν την τεχνική, μόνο μία ή δύο τρίχες μεταμοσχεύονται κάθε φορά. Αν και αυτή η τεχνική είναι χρονοβόρα, δεν απαιτεί την αφαίρεση μεγάλων περιοχών του δέρματος και επιτρέπει στα εμφυτεύματα να προσανατολίζονται προς την ίδια κατεύθυνση με τα φυσικά μαλλιά.

• Μια άλλη χειρουργική επιλογή είναι να αφαιρέσετε μερικά φαλακρά μέρη του δέρματος από το τριχωτό της κεφαλής και να τεντώσετε τα μέρη που έχουν ήδη μαλλιά σε μια πιο ευρύτερη περιοχή.

• Σε κάποιες περιπτώσεις, συνήθως όταν οι υπόλοιπες μέθοδοι έχουν αποτύχει ή το πρόβλημα είναι προσωρινό και θα επιλυθεί με τον καιρό απο μόνο του, η χρήση της περούκας αποδεικνύεται μία ιδανική λύση. Οι περούκες είναι συχνά η καλύτερη θεραπεία για προσωρινή απώλεια μαλλιών (για παράδειγμα, απο απώλεια μαλλιών που προκαλείται από χημειοθεραπεία). Τα άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, καλό θα ήταν να συμβουλευτούν έναν κατασκευαστή περούκας ακόμη και πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία, έτσι ώστε η περούκα τους να ραφτεί στα μέτρα τους και να είναι έτοιμη όταν θα την χρειαστούν. Όταν τα μαλλιά μεγαλώνουν πίσω, κάτι που συμβαίνει συχνά στις χημιοθεραπείες, μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα και υφή από ότι τα αρχικά.

• Η θεραπεία με φως λέιζερ είναι μια εναλλακτική ή επιπρόσθετη θεραπεία για την τριχόπτωση ανδρών και γυναικών (ανδρογενετική αρσενική και θηλυκή αλωπεκία) που έχει αποδειχθεί ότι προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών. Υπάρχουν over-the-counter (χωρίς συνταγή) συσκευές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνοι σας, ή μπορείτε να λάβετε κάποια θεραπεία με λέιζερ στο γραφείο του γιατρού σας.

Αλλες επιλογές για την καταπολέμηση της γυναικείας τριχόπτωσης

Μια νέα θεραπεία για τριχόπτωση που μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων της τρίχας περιλαμβάνει τη χρήση του ίδιου του πλάσματος (το υγρό μέρος του αίματος) και των αιμοπεταλίων (μικρά κύτταρα αίματος που βοηθούν στην πήξη του αίματος) του οργανισμού.

Τα αιμοπετάλια πιστεύεται ότι περιέχουν ουσίες που προκαλούν ανάπτυξη της τρίχας. Σε αυτήν τη θεραπεία, που ονομάζεται θεραπεία με πλάσμα πλούσια σε αιμοπετάλια ή θεραπεία PRP, το αίμα λαμβάνεται από ένα άτομο και υποβάλλεται σε επεξεργασία για την απομάκρυνση του πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια.

Στη συνέχεια, το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα εγχέεται σε φαλακρά υπάρχοντα μπαλώματα και θεωρείται ότι διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Μερικοί άνθρωποι κρύβουν την αραίωση μαλλιών εκτός απο τους τρόπους όπου αναφέραμε πιο πάνω, ακόμα, χρησιμοποιώντας σκόνες καμουφλάζ, κονσίλερ τριχόπτωσης (προϊόντα που περιέχουν ίνες και συνδέονται με τα υπάρχοντα μαλλιά χαρίζοντας μια αίσθηση και όψη πυκνότητας) και μια μορφή τατουάζ που ονομάζεται micropigmentation (μικροχρωματισμός) του τριχωτού της κεφαλής και καλύπτει τα φαλακρά σημεία.

Θεραπεία PRP

Η θεραπεία PRP (Planet Rich Plasma) είναι μια ιατρική θεραπεία τριών βημάτων στην οποία το αίμα ενός ατόμου αντλείται, υποβάλλεται σε επεξεργασία και στη συνέχεια εγχέεται στο τριχωτό της κεφαλής.

Αποτελείται συνήθως από τρεις θεραπείες σε διάστημα 4-6 εβδομάδων, με θεραπείες συντήρησης της κάθε 4-6 μήνες. Η τιμή συνήθως κυμαίνεται από 1.200 έως 3.000 ευρώ για τις τρεις πρώτες θεραπείες, με μία ένεση να κοστίζει περίπου στα 200 ευρώ ή και περισσότερο.

Η τιμή της εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το αν θα γίνει σε κοσμετολογική κλινική ή σε ιατρείο και απο την γεωγραφική σας τοποθεσία.

Μεσοθεραπεία μαλλιών

Η Μεσοθεραπεία μαλλιών αποτελείται από μια θεραπεία βιοδιέγερσης, η οποία μέσω μικρών, εντελώς ανώδυνων, υποδόριων ενέσεων, ενεργοποιεί βιολογικά τα τριχωτά κύτταρα, αναστρέφοντας τη μικρογραφία του θυλακίου και αυξάνοντας το πάχος και την ανάπτυξη της τρίχας.

Η μεσοθεραπεία έχει άμεση επίδραση στη βελτίωση της τριχοειδούς κατάστασης.

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα εξαρτώνται από την παθολογία που αντιμετωπίζεται. Έτσι, σε οξείες μετατραυματικές περιπτώσεις με έντονη απώλεια τρίχας μπορεί να αντιμετωπιστεί και να ανακτηθεί εύκολα.

Η τιμή μιας μεσοθεραπείας μαλλιών ποικίλλει ανάλογα με αν θα γίνει σε κοσμετολογική κλινική ή σε ιατρείο και απο την γεωγραφική σας τοποθεσία και κυμαίνεται μεταξύ 60 και 100 ευρώ.

Carboxytherapy

Η Carboxytherapy (καρβοξυθεραπεία) των μαλλιών διεγείρει την κυκλοφορία του τριχωτού της κεφαλής για να αυξήσει την ανάπτυξη της τρίχας.

Μέσω υποδόριων διηθήσεων διοξειδίου του άνθρακα, διεγείρεται η αναγέννηση των μαλλιών και τα αποτελέσματα μπορούν να εκτιμηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Αυτή η θεραπεία προκαλεί αγγειοδιασταλτικό αποτέλεσμα και αύξηση της οξυγόνωσης των ιστών. Οι άνθρωποι συνήθως χρειάζονται απο 7 έως 10 θεραπείες καρβοξυθεραπείας, σε απόσταση 1 εβδομάδας απο την κάθε μια, πριν αρχίσουν να βλέπουν αποτελέσματα. Κάθε θεραπεία μπορεί να κοστίσει μεταξύ 50 και 170 ευρώ ανάλογα με την γεωγραφική τοποθεσία που θα γίνει η θεραπεία και τον πάροχο αυτής.

Βελονισμός

Η θεραπεία με βελονισμό είναι μια αρχαία ανατολίτικη ιατρική πρακτική που, όπως έχουμε δει πολλές φορές, χρησιμοποιώντας βελόνες σε ορισμένα σημεία και ευαίσθητες περιοχές του σώματος, επιτυγχάνουμε οφέλη για το σώμα σε διαφορετικά επίπεδα.

Από τη θεραπεία ξηροφθαλμίας ή την απώλεια βάρους μέχρι ακόμη και για να σταματήσουμε κάποιον εθισμό ή βλαβερές συνήθειες όπως τη διακοπή του καπνίσματος. Κάθε συνεδρία κοστίζει μεταξύ 30 και 50 ευρώ ανάλογα με τον ειδικό.

Θεραπεία για τριχόπτωση φαρμακείο και σπίτι

Για την τριχόπτωση θεραπεία στο σπίτι δεν είναι μόνο μια. Για την ακρίβεια υπάρχουν ορισμένες καθημερινές συνήθειες που μπορούν να μας βοηθήσουν να την αποτρέψουμε. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες απο αυτές οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν σε καθημερινή βάση.

Αλλάξτε τη ρουτίνα σας

• Βουρτσίστε συχνά τα μαλλιά σας, έτσι διεγείρετε την κυκλοφορία του αίματος και με το μασάζ που γίνεται στο τριχωτό της κεφαλής βοηθάτε την ανάπτυξη των τριχών (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια χτένα από σιλικόνη που δεν πληγώνει την τρίχα, θα την βρείτε σε όλα τα φαρμακεία ή σε επιλεγμένα κομμωτήρια).

• Πλύνετε τα μαλλιά με σαμπουάν προσαρμοσμένα στον τύπο της τρίχας σας. Ένα ακατάλληλο σαμπουάν που μας οδηγεί σε κακή μεταχείριση του pH του τριχωτού της κεφαλής θα προκαλέσει σμηγματορροϊκή δερματίτιδα με μεγάλη ποσότητα λίπους.  Αυτό θα οδηγήσει σε μια μικρογραφία των μαλλιών που παράγονται απλώς και μόνο επειδή ο σμηγματογόνος αδένας είναι πολύ μεγαλύτερος, καταναλώνει πολύ περισσότερο αίμα και θρεπτικά συστατικά και τα κλέβει από το θυλάκιο της τρίχας, το οποίο καταλήγει να αφήνει τα μαλλιά πολύ πιο μικροσκοπικά και πολύ πιο αδύναμα.

• Εφαρμόστε συχνή απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής. Βοηθά στην εξάλειψη των ακαθαρσιών, των αποβλήτων, των νεκρών κυττάρων και προωθεί την οξυγόνωση. Υπάρχουν πολλά scrub μαλλιών στην αγορά, ένα από τα πιο γνωστά και αποδεδειγμένα καλά προϊόντα είναι της body shop.

• Ακολουθήστε μια σωστή διατροφή και ένα σωστό τρόπο ζωής. Πηγαίνετε για υπνό στην ώρα σας, φροντίστε να τρέφεστε σωστά και υγιεινά και κάντε συχνά εξετάσεις για πρόληψη τυχόν ανεπάρκειας βιταμινών στον οργανισμό σας. Εντάξτε στην καθημερινότητα σας θρεπτικά συστατικά όπως την βιοτίνη, την υδρολυμένα πρωτεΐνη, τον ψευδάργυρο, τον σίδηρο κ.λπ.

• Πλύνετε τα μαλλιά όταν είναι βρώμικα. Τα υπολείμματα που συσσωρεύονται στη ρίζα κάνουν την σταθεροποίηση αυτών στο τριχωτό της κεφαλής ασθενέστερη και μπορούν να αποσπαστούν και να αποκολληθούν πολύ πιο εύκολα. Η συχνότητα του πλυσίματος ή της χρήσης σαμπουάν δεν τροποποιεί την τριχόπτωση. Πρέπει να τα πλένεται όσο συχνά το χρειάζονται.

• Προσέξτε τη χρήση σίδερου και του στεγνωτήρα των μαλλιών. Η κακή χρήση τους, μπορεί να ξεδιπλώσει τις ίνες μαλλιών, τραβώντας τες και σπάζοντάς τες.

• Χρησιμοποιήστε προϊόντα μαλλιών με συγκεκριμένα δραστικά συστατικά, όπως διεγερτικά κυκλοφορίας αίματος (αιθέρια έλαια, εκχύλισμα Pfaffia κ.λπ.) και διεγερτικά του πολλαπλασιασμού των θυλακίων των τριχών όπως προανθοκυονιδίνες (εκχύλισμα σπόρου σταφυλιού).

• Χρησιμοποιήστε αναστολείς -5ase-αναγωγάσης (sabal serrulata [Serenoa repens] ή εκχυλίσματα Cucurbita pepo, κ.λπ.), στην περίπτωση ανδρογόνου αλωπεκίας.

• Δώστε προτεραιότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες στην χρήση σεσουάρ για στέγνωμα και χρησιμοποιήστε το σε όσο πιο μακρινή απόσταση από τα μαλλιά είναι αυτό εφικτό.

• Αποφύγετε τις επιθετικές τεχνικές του κομμωτηρίου και τα χτενίσματα με υπερβολική ένταση και καταπόνηση των μαλλιών.

• Παρέχετε στα μαλλιά σας επαρκή προστασία από τον ήλιο με καπέλα, προστατευτικά σπρέι, υγρά ή λάδια με φίλτρα UV.

• Διαχειριστείτε όσο καλύτερα μπορείτε στην ζωή σας το άγχος και το στρες.

Αφού κάνετε μια εξατομικευμένη διάγνωση και εντατική θεραπεία στο αξιόπιστο ιατρείο του γιατρού σας, αυτά είναι τα καλλυντικά που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να ακολουθήσετε μια ρουτίνα περιποίησης κατά της τριχόπτωσης στο σπίτι σας.

Σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης (για λιπαρά ή λεπτά μαλλιά) από το φαρμακείο

Κάθε ρουτίνα πρέπει να ξεκινά με έναν καλό, βαθύ καθαρισμό και εάν απαιτείται μια συγκεκριμένη δόση θεραπείας, το αποτέλεσμα θα είναι το καλύτερο.

Kérastase Genesis Anti-Hair Loss Strengthening Shampoo
Είναι η ιδανική επιλογή για την καταπολέμηση της υπερβολικής τριχόπτωσης και την ενίσχυση των ινών των μαλλιών.

Τριχοπτωση γυναικεια αιτια
Kérastase Genesis Bain Hydra-Fortifiant 250ml | 18.95€ | kikeris

Η καλύτερη φαρμακευτική αγωγή για τριχόπτωση

Ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για την τριχόπτωση; Σε αυτή την ερώτηση δεν υπάρχει μόνο μια απάντηση! Μετά από εκτενή έρευνα αγοράς σας παρουσιάζουμε αν όχι την καλύτερη φαρμακευτική αγωγή για τριχόπτωση, σίγουρα κάποια φάρμακα που αξίζει να δοκιμάσετε!

Ketoconazole Shampoo (Σαμπουάν κετοκοναζόλης)

Το χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της απολέπισης και του κνησμού του τριχωτού της κεφαλής που προκαλείται από πιτυρίδα. Η κετοκοναζόλη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αντιμυκητιακές ιμιδαζόλες. Λειτουργεί επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των μυκήτων που προκαλούν τη μόλυνση. Χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Θεραπεία για τριχόπτωση γυναικες
REVITA 925ML
HAIR GROWTH STIMULATING SHAMPOO | 85€ | dslaboratories

Dithranol (Κρέμα ή αλοιφή ανθραλίνης)

Το Dithranol (ανθραλίνη) έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αλωπεκίας. Μικρές δοκιμές έχουν δείξει μεταβλητή ανάπτυξη μαλλιών όταν εφαρμόζεται αλοιφή διθρανόλης στις φαλακρές περιοχές. Θεωρείται ότι λειτουργεί προκαλώντας μια ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής.

Η κρέμα ή λοσιόν διθρανόλης εφαρμόζεται τακτικά στο τριχωτό της κεφαλής πριν ξεπλυθεί. Η δοσολογία της διθρανόλης θα πρέπει να αυξάνεται με κάθε εφαρμογή προκειμένου να ενισχυθεί η ανοχή του δέρματος. Καθώς πρόκειται για φάρμακο, χορηγείτε μόνο με ιατρική συνταγή.

Θεραπεια μαλλιων για τριχοπτωση
Dithrocream 1% 50g 29.99 | oxfordonlinepharmacy |

Σπιρονολακτόνη

Η σπιρονολακτόνη επιβραδύνει την παραγωγή ανδρογόνων. Αυτές είναι αρσενικές ορμόνες φύλου, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης.

Η μειωμένη παραγωγή ανδρογόνων μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της τριχόπτωσης που προκαλείται από ανδρογόνο αλωπεκία.

Η σπειρονολακτόνη δεν προκαλεί απώλεια μαλλιών για άτομα με PCOS, μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει στη μείωση της τριχόπτωσης, καθώς και στη μείωση της ανάπτυξης και της ακμής των μαλλιών σε γυναίκες με Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Η σπιρονολακτόνη συνταγογραφείται συνήθως μόνο όταν άλλες θεραπείες, όπως η μινοξιδίλη, δεν λειτουργούν.

Η σπιρονολακτόνη δεν θα θεραπεύσει την τριχόπτωση στους άνδρες. Επίσης, δεν θα λειτουργήσει για την τριχόπτωση των γυναικών λόγω μη ορμονικών αιτιών, όπως άγχος, χημειοθεραπεία και διατροφικές ανεπάρκειες. Καθώς πρόκειται για φάρμακο, χορηγείτε μόνο με ιατρική συνταγή.

θεραπεια τριχοπτωσησ για ανδρεσ
Aldactone Spironolactone RPGLifesciences – Κουτί των 15tabs | 6€ | el.2getmass

Μινοξιδίλη – για άντρες

Το δερµατικό διάλυμα Minoxidil περιέχει τη δραστική ουσία µινοξιδίλη, η οποία όταν εφαρµόζεται τοπικά αποδείχθηκε ότι διεγείρει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας σε άτοµα µε ανδρογενετική αλωπεκία (φαλάκρα αρσενικού ή θηλυκού τύπου).
Το Minoxidil ενδείκνυται επίσης για την αναστολή της επέκτασης της φαλάκρας που οφείλεται σε ανδρογενετική αλωπεκία. Καθώς πρόκειται για φάρμακο, χορηγείτε μόνο με ιατρική συνταγή.

τριχοπτωση θεραπεια για αντρεσ
Μινοξιδίλη Kirkland 5% (Για άνδρες – Σετ 6 τεμ. με δοσομετρητή) | 70€ | goldhair

Ειδικές αγωγές, αμπούλες, λοσιόν

Ακολουθούν 2 από τα καλύτερα προϊόντα για την τριχόπτωση.

DERMAHEAL – HL Anti-Hair Loss Hair Regain Solution

Ένας ορός μαλλιών που αναζωογονεί την τρίχα και αντιμετωπίζει την αραίωση των μαλλιών. Αναπτύχθηκε με πλούσια σύνθεση και περιέχει 56 ουσίες, συμπεριλαμβανομένων 13 βιταμινών, 5 μετάλλων και 4 νουκλεϊκών οξέων. Αποτρέπει αποτελεσματικά την τριχόπτωση & διεγείρει την ανάπτυξη της τρίχας.

θεραπεια τριχοπτωσησ
Dermaheal HL Anti-hair Loss (10x5ml) | 78€ | privatepharma

AVEDA – Invati advanced scalp revitalizer

Μειώνει την τριχόπτωση και βοηθάει στην διατήρηση των μαλλιών. Όταν εφαρμόζεται μία φορά την ημέρα, η αναζωογονητική φόρμουλα του διαπερνά και υποστηρίζει τη φυσική κερατίνη της τρίχας. Εφαρμόζετε μία φορά την ημέρα, κάθε μέρα για πιο παχύτερα και πιο γεμάτα μαλλιά.

Σπρέι για την τριχόπτωση
invati advanced™ scalp revitalizer | 69€ | aveda

Ducray Neoptide Women Lotion Treatment Lotion For Progressive Hair Loss In Woman

Αυτή η διεγερτική λοσιόν περιορίζει την τριχόπτωση και διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών. Κύριως στόχος της δράσης της είναι η φάση ανάπτυξης των μαλλιών κυρίως στις γυναίκες. Η ελαφριά υφή της διευκολύνει την καθημερινή χρήση χωρίς καθόλου λιπαρό αποτέλεσμα. Η λοσιόν Neoptide Women Anti hair loss lotion είναι κατάλληλη για καθημερινή χρήση, χωρίς να αφήνει τα μαλλιά λιπαρά. Δεν χρειάζεται ξέβγαλμα.

Βιταμίνες κατά της τριχόπτωσης

Οι βιταμίνες για μαλλιά ως γνωστών είναι δυνατός σύμμαχος της καθημερινότητας. Όσο πιο υγιής η τρίχα τόσο λιγότερο καταστρέφεται και πέφτει.

Οι παρακάτω βιταμίνες είναι ότι καλύτερο για την τρίχα σας!

Σίδηρος

Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο κόκκινο κρέας, στα λαχανικά και στο σπανάκι. Η έλλειψη σιδήρου θεωρείται παραδοσιακά αιτία παθολογικής τριχόπτωσης. Με την κατανάλωσή του επιτυγχάνεται οξυγόνωση του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών.

Χαλκός

Υπάρχει στο σπανάκι, στα καρύδια και σε διάφορα οστρακοειδή. Η κατανάλωσή του συνθέτει τη μελανίνη των μαλλιών. Ενεργοποιεί μεγάλο αριθμό ενζύμων, που είναι σημαντικοί για τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης, διατηρώντας υγιή τρίχα με φυσικό χρώμα.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο ψευδάργυρος και ο χαλκός είναι ανταγωνιστές, οπότε η περίσσεια χαλκού στη διατροφή μπορεί να ακυρώσει τον ψευδάργυρο και να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.

Ψευδάργυρος

Υπάρχει σε διάφορα θαλασσινά (κυρίως οστρακοειδή), στο κρέας, στα αυγά, στο σέλινο, στα σπαράγγια, και στα σύκα. Είναι ένα σημαντικό μέταλλο που συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών μεταξύ άλλων.

Το έλλειμμα του μπορεί να είναι πολύ παραγοντικό και να εκδηλώνεται ως λεπτή και εύθραυστη ίνα των μαλλιών. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, αλλάζοντας την απορρόφηση άλλων βασικών μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο κλπ.

Μαγνήσιο

Υπάρχει στο σιτάρι, στο σπανάκι, στα κάστανα, στην μπανάνα, στα αμύγδαλα και στους χουρμάδες. Η κατανάλωσή του ενεργοποιεί τις ενζυματικές αντιδράσεις που είναι σημαντικές για την υγεία των μαλλιών.

Σελήνιο

Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε διάφορα είδη ψαριών. Βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Δρα προστατευτικά έναντι της ακτινοβολίας UVB.

Να θυμάστε!

Η διατήρηση ενός χαλαρού και υγιούς τρόπου ζωής, βοηθάει στην τριχόπτωση. Το άγχος βλάπτει την υγεία σε όλες τις πτυχές του. Ακολουθώντας μια σωστή θεραπεία και δίαιτα, ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, θα περιορίσετε αυτό το πρόβλημα, συνδυαστικά βέβαια, με τη χρήση ειδικών σαμπουάν και σκευασμάτων για την τριχόπτωση.

Mάσκες για καταπολέμηση της τριχόπτωσης στο σπίτι

Σήμερα αποκαλύπτουμε πώς φτιάχνουμε σπιτικές, θεραπευτικές μάσκες έτσι ώστε τα μαλλιά μας να μεγαλώνουν και να είναι πιο δυνατά και υγιή.

Μάσκα με κρεμμύδι για την ανάπτυξη των μαλλιών

Υλικά:
• 1 μπλέντερ,
• 1 κουταλιά της σούπας μέλι,
• 1 μέτριο κρεμμύδι (καθαρό και ψιλοκομμένο),
• μίξερ,
• 1 δοχείο,
• 1 κουτάλι.

Διαδικασία
1. Ανακατέψτε το κρεμμύδι και ρίξτε το χυμό στο δοχείο. Προσθέστε το μέλι και ανακατέψτε καλά με το κουτάλι.
2. Απλώστε το μίγμα σε βρεγμένα μαλλιά. Ξεκινήστε από το τριχωτό της κεφαλής και κάντε ένα απαλό μασάζ.
3. Τυλίξτε τα μαλλιά σας με μια διάφανη μεμβράνη φαγητού και περιμένετε να δράσει για τουλάχιστον 30 λεπτά.
4. Στη ντουζιέρα, αφαιρέστε τη μάσκα, χρησιμοποιώντας το σαμπουάν σας με τον τρόπο που το εφαρμόζεται συνήθως.
5. Εφαρμόστε την μάσκα δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, κατά προτίμηση πριν πάτε για ύπνο, για καλύτερα αποτελέσματα.

Μάσκα με ζωμό ρυζιού και λάδι καρύδας για ξηρά και φριζαρισμένα μαλλιά

Υλικά:
• Ρύζι,
• λάδι καρύδας,
• 1 φλιτζάνι,
• 1 μικρή κατσαρόλα,
• 1 κουτάλι της σούπας.

Εκτέλεση:
1. Πλύνετε ένα φλιτζάνι ρύζι με ζεστό νερό και στη συνέχεια προσθέστε το σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με 3 φλιτζάνια βραστό νερό.
2. Περιμένετε μέχρι να καταναλωθεί σχεδόν όλο το νερό, κλείστε τη φωτιά, αφήστε το μείγμα να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και αναμείξτε το μαζί με 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας.
3. Όταν γίνει μια πάστα, απλώστε το από τις ρίζες έως τις άκρες, αφήστε το για τουλάχιστον 20 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
4. Τέλος, προσθέστε ένα θρεπτικό και υπερ-ενυδατικό κοντίσιονερ στις άκρες σας για έξτρα ενυδάτωση.

Μάσκα κολοκύθας για αναζωογόνηση των μαλλιών

Χαρίζει στιγμιαία λάμψη από ρίζες έως τις άκρες.
Υλικά:
• 1 κουταλιά της σούπας λάδι σπόρου κολοκύθας,
• 1 κουταλιά της σούπας λάδι μουστάρδας,
• 5-8 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου,
• 1 μπολ,
• 1 κουτάλι της σούπας,
• 1 μικρή κατσαρόλα,
• 1 γυάλινο δοχείο.

Εκτέλεση:
1. Ανακατέψτε το λάδι σπόρου κολοκύθας μαζί με τη μουστάρδα.
2. Σε ένα γυάλινο δοχείο, ζεσταίνετε το μείγμα σε ένα bain-marie.
3. Προσθέστε το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου στο ζεστό πλέον μείγμα.
4. Αποσύρετε το κατσαρολάκι απο την φωτιά και μόλις φτάσει το μίγμα σε θερμοκρασία δωματίου, απλώστε το στο τριχωτό της κεφαλής.
5. Τυλίξτε τα μαλλιά σας με μια διάφανη μεμβράνη και αν μπορείτε φορέστε και ένα μάλλινο σκουφάκι απο πάνω για μεγαλύτερη θερμότητα.
6. Αφήστε να δράσει για τουλάχιστον μία ώρα. Μπορείτε, επίσης να αφήσετε τη μάσκα να δράσει περισσότερη ώρα αν έχετε χρόνο στη διάθεση σας (ακόμΗ καλύτερα αφήστε την πάνω στα μαλλιά όλο το βράδυ).
7. Ξεπλύνεται την μάσκα εφαρμόζοντας το σαμπουάν δύο φορές.
Για καλύτερα αποτελέσματα εφαρμόστε την συγκεκριμένη μάσκα 1 φορά την εβδομάδα.

Συμβουλές για πρόληψη του προβλήματος

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε ορισμένους τύπους τριχόπτωσης:

• Καθιερώστε ένα σωστό διατροφικό πλάνο έτσι ώστε οι άμυνες του οργανισμού να είναι ισχυρές απο όλους τους επιβλαπτικούς παράγοντες. Η διατροφή και ιδιαίτερα η κακή είναι μια από τις κύριες αιτίες της τριχόπτωσης.

• Να είστε ευγενικοί με τα μαλλιά σας. Αποφύγετε το τράβηγμα κατά το βούρτσισμα, ειδικά εάν είναι βρεγμένα. Με μια αραιή και μεγάλη χτένα δοντιών, το τράβηγμα θα μπορούσε να αποφευχθεί.

• Αποφύγετε τις σκληρές διαδικασίες όπως το ίσιωμα της τρίχας, τις θεραπείες με ζεστό λάδι και τις περμανάντ. Περιορίστε την ένταση στα μαλλιά σας από χτενίσματα που προκαλούν σφίξιμο όπως οι σφιχτές αλογοουρές και οι πλεξούδες.

• Ρωτήστε το γιατρό σας εάν τα φάρμακα ή τα συμπληρώματα διατροφής που παίρνετε θα μπορούσαν να προκαλέσουν τριχόπτωση.

• Προστατεύστε τα μαλλιά από το ηλιακό φως και άλλες πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας.

• Διακόψτε ή τουλάχιστον ελαττώστε το κάπνισμα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της φαλάκρα στους άνδρες.

Και να θυμάστε! Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου, είναι φυσιολογικό τα μαλλιά να πέφτουν, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό. Εάν παρατηρήσετε ότι οι μήνες περνούν και η απώλεια μαλλιών συνεχίζεται, συνιστάται να επισκεφθείτε το γιατρό σας, διότι μπορεί να υπάρχει κάποιο οργανικό πρόβλημα.

Το ίδιο καλό θα ήταν να κάνετε και πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία για την τριχόπτωση. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει σχετικά με την αιτία εμφάνισης του προβλήματός σας (κάθε περίπτωση διαφέρει) και θα σας συστήσει ο ίδιος κάποια κατάλληλη θεραπεία αντιμετώπισης, σύμφωνα με τις ανάγκες σας!

Adblock
detector