Πώς να βρω το στυλ μου

Τι σωματότυπο έχω: βασικά χαρακτηριστικά και ένα τέστ για να καταλάβετε τι σώμα έχετε

Σχέδια όλων των γυναικείων σωματοτύπωνΜια ματιά γύρω μας αρκεί ώστε, να διαπιστώσουμε την ποικιλομορφία του ανθρώπινου σώματος, πράγμα καθόλου περίεργο, αφού ο καθένας μας διαφέρει. Ωστόσο, υπάρχουν κατηγορίες που κατατάσσουμε τη γυναίκα σύμφωνα με τις αναλογίες της.

Με πιο δημοφιλείς τις: «Ανάποδο Τρίγωνο ή μήλο», «τρίγωνο ή Αχλάδι», «ορθογώνιο ή μπανάνα» και «κλεψύδρα».

Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: «πως να καταλάβω τι σωματότυπο έχω;», καθώς και πληροφορίες για την κάθε κατηγορία.

Τι είναι ο σωματότυπος

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναρωτηθεί «γιατί είναι έτσι το σώμα μου;»

Άλλοι είναι ισχνοί, άλλοι με περισσότερες καμπύλες άλλοι κοντοί και άλλοι πιο μυώδεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει η «ιδανική» σιλουέτα.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι αποτυγχάνουν να αλλάξουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν;

Τα γονίδια είναι η λέξη κλειδί σε αυτό το ερώτημα. Αυτά είναι υπεύθυνα για τις αναλογίες μυών λίπους και οστών, τρία βασικά συστατικά που αποτελείται ένας οργανισμός.

Κάθε άνθρωπος γεννιέται με έναν μοναδικό συνδυασμό γονιδίων, έτσι κάθε φιγούρα διαφέρει.

Γυναικείος τύπος σώματος

Γνώριμα σχήματα και φρούτα παρομοιάζονται με το γυναικείο σώμα.

Οι επικρατέστερες κατηγορίες:

 • ανάποδο τρίγωνο,
 • οβάλ ή μήλο,
 • τρίγωνο ή Αχλάδι,
 • ορθογώνιο ή μπανάνα ή χάρακας,
 • κλεψύδρα.

γυναικεία φιγούρα

Κάπου εδώ θα βάλουμε τον αφαλό ως σημείο αναφοράς και θα χωρίσουμε τον κορμό μας σε δυο μέρη, το άνω και το κάτω.

Ως ανάποδο τρίγωνο παρομοιάζεται η γυναικεία μόρφή που έχει πιο φαρδιά πλάτη και σταδιακά στενεύει προς τα κάτω, με μια πιο στενή μέση και γοφούς.

Το Οβάλ ή μήλο αναφέρεται σε γυναίκες που έχουν πιο γεμάτο το άνω μέρος του κορμού τους, πλούσιο μπούστο, ενώ συνήθως έχουν λεπτά άκρα (χέρια και πόδια).

Οι γυναίκες με σώμα αχλάδι, έχουν το κάτω μέρος του σώματος τους πιο γεμάτο, μεγάλη περιφέρεια, ενώ μια πιο στενή μέση και ώμους.

Ο ορθογώνιος τύπος σώματος θεωρείται ο πιο αθλητικός, είναι μονοκόμματος με μεσαίου μεγέθους ή μικρό μπούστο και φαρδιά μέση.

Ενώ οι γυναίκες που ανήκουν στην κατηγορία κλεψύδρα έχουν πιο ισορροπημένη σιλουέτα, με τη μέση να διαγράφεται στενή και τους ώμους να είναι στο ίδιο μήκος με τους γοφούς.

Παρακάτω θα μάθετε πώς να μετράτε το σώμα σας σωστά ώστε να βρείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε, καθώς και τι είναι η κάθε κατηγορία αναλυτικά.

Τεστ: τι σωματότυπο έχω

Πολλές φορές μια ματιά στον καθρέφτη δεν αρκεί για να καταλάβετε ποιο είναι το ακριβές σχήμα του κορμού σας.

Για να είστε σίγουρες ότι ανήκετε στη σωστή κατηγορία θα χρειαστεί να κάνετε ένα γρήγορο τεστ με τη βοήθεια της μεζούρας, ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα.

Βήμα 1

Υπολογισμός σωματότυπου με τη μεζούρα. Μετρήστε τους ώμους, το στέρνο, τη μέση και τους γοφούς σας. Τοποθετήστε σωστά την μεζούρα και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες.

Ώμοι

Ίσως χρειαστείτε βοήθεια για αυτό από κάποιον φίλο, για να περάσει τη μεζούρα από πίσω σας. Η μεζούρα θα πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Μετρήστε τους ώμους σας περιμετρικά ξεκινώντας από τον έναν μέχρι τον άλλον.

Στέρνο

Η μεζούρα τοποθετείται στο στέρνο και γύρω από την πλάτη. Σημαντικό είναι να μην πιέζεται το στήθος.

Μέση

Η μέτρηση αρχίζει ακριβώς πάνω από τον αφαλό περιμετρικά και τελειώνει στο ίδιο σημείο.

Γοφοί

Τυλίξτε την μεζούρα γύρω από το μεγαλύτερο κομμάτι των γλουτών σας, ξεκινώντας από τον έναν γοφό και καταλήγοντας πάλι στο ίδιο σημείο.

Βήμα 2

Τώρα το μόνο που μένει είναι να συγκρίνετε τα αποτελέσματα για να δείτε σε ποια ή σε ποιες από τις παρακάτω κατηγορίες ανήκετε.

Αχλάδι ή τρίγωνο

Τεστ για μετρήσεις σχήματος αχλάδι

Σε αυτή την κατηγορία η μέτρηση των ώμων, του στέρνου και της μέσης είναι μικρότερη από αυτή των γοφών.

Για παράδειγμα: εάν οι ώμοι σας είναι 80 εκ. το στέρνο 75 εκ. η μέση 60 εκ. και οι γοφοί 100 εκ. τότε πιθανότατα να είστε αχλάδι.

Τip: Οι στυλίστες συνήθως προτείνουν ρούχα που τονίζουν τη μέση.

Κλεψύδρα

Τεστ για μετρήσεις σχήματος κλεψύδρα

Εάν οι γοφοί και το μπούστο σας έχουν σχεδόν ίσο μέγεθος και διαγράφεται η μέση σας στενότερη, έχετε σχήμα κλεψύδρας.

Τα πόδια και οι ώμοι σας πιθανώς να είναι αναλογικά. Οι ώμοι σας μπορεί να είναι ελαφρώς στρογγυλεμένοι όπως και οι γλουτοί σας.

Για παράδειγμα: αν οι ώμοι σας είναι 85εκ. η μέση 60εκ. και οι γοφοί 85 εκ. τότε είστε κλεψύδρα.

Τip: Σας ταιριάζουν φορέματα που αγκαλιάζουν και διαγράφουν τη σιλουέτα σας.

Μήλο ή οβάλ

Τεστ για μετρήσεις σχήματος τύπου μήλο

Σε αυτή την περίπτωση οι μετρήσεις είναι παραπλήσιες.

Οι αναλογίες του μπούστου και των ώμων είναι λίγο μεγαλύτερες από αυτές της μέσης και των γοφών.

Για παράδειγμα: εάν οι ώμοι σας είναι 115 εκ. το μπούστο 119 εκ. η μέση 110 εκ. και οι γοφοί 105 εκ. τότε είστε μήλο.

Tip: Προτιμήστε στενά παντελόνια που αναδεικνύουν τα πόδια σας.

Μπανάνα ή ορθογώνιο

Τεστ για μετρήσεις ορθογώνιου σχήματος

Ο σωματότυπος αυτός απαντάται σε γυναίκες συνήθως με πιο αθλητική διάθεση.

Οι ώμοι, οι γοφοί και το μπούστο βρίσκονται περίπου στο ίδιο επίπεδο, ενώ η μέση δεν είναι στενή, αλλά αναλογικά οι μετρήσεις της είναι μικρότερες από τις υπόλοιπες.

Για παράδειγμα: εάν οι ώμοι σας είναι 90 εκ. το μπούστο 94 εκ. οι γοφοί 87 εκ. και η μέση 70 εκ. τότε ανήκετε σε αυτή την κατηγορία.

Tip: Προσπαθήστε να δημιουργήσετε καμπύλες φορώντας ζώνες στη μέση και αποφύγετε τα πολύ φαρδιά παντελόνια.

Ανάποδο τρίγωνο

Τεστ για σχήμα ανάποδο τρίγωνο

Όπως και ο χάρακας, έτσι και αυτός θεωρείται πιο αθλητικός, συγκεκριμένα φαντάζει σωματότυπος κολυμβητή.

Εδώ οι ώμοι είναι το πιο φαρδύ μέρος του κορμού, ενώ το μπούστο συνήθως είναι μεγάλο (όχι μεγαλύτερο των ώμων τις περισσότερες φορές), ενώ η μέση και οι γοφοί είναι πιο στενοί.

Για παράδειγμα: εάν οι ώμοι σας είναι 78 εκ. το μπούστο 68 εκ. η μέση 55 εκ. και γοφοί 65 εκ. τότε είστε ανάποδο τρίγωνο.

Tip: Φορέστε φαρδιά παντελόνια ή παντελόνια σε στιλ καμπάνα για να εξισορροπήσετε την εικόνα σας. Προτιμήστε μπλούζες και πανωφόρια πιο στενά στο ύψος της μέσης.

Εάν οι υπολογισμοί σας δυσκολεύουν, η εφαρμογή Τεστ σωματότυπου θα κάνει τις συγκρίσεις για εσάς. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περάσετε τους αριθμούς που βρήκατε στην οθόνη και θα μάθετε κατευθείαν εάν είστε μήλο, αχλάδι, μπανάνα, κλεψύδρα ή ανάποδο τρίγωνο.

Προσοχή! Μπορεί να μην ανήκετε μόνο σε μία κατηγορία, αλλά να συνδυάζει χαρακτηριστικά και κάποιας άλλης. Αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό γιατί κάθε σώμα είναι μοναδικό.

Μια διαφορετική ματιά

Οι απόψεις διίστανται για το αν η χρήση φρούτων θεωρείται ένας καλός τρόπος για την περιγραφή των διάφορων σωμάτων με λιγότερο επιστημονικό τρόπο.

Για παράδειγμα: το «σχήμα του αχλαδιού» είναι πολύ πιο εύκολο να το φανταστεί κανείς από το «γυναικοειδές σχήμα», παρόλο που και τα δύο σημαίνουν το ίδιο πράγμα, πολλοί άνθρωποι δεν δηλώνουν οπαδοί αυτού του τρόπου.

Υπάρχει η παραδοχή ότι η χρήση αυτών των όρων αντικειμενοποιεί τις γυναίκες, δηλαδή μετατρέπει το σώμα σε ένα αντικείμενο έτοιμο να το αξιολογήσουν οι άλλοι. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στην αναπαραγωγή της ψευδούς ιδέας ότι υπάρχει μια «ιδανική» ή μια περισσότερο ποθητή σιλουέτα.

Μάλιστα, σε μια μελέτη για τη θεωρία της αντικειμενοποίησης, οι ερευνητές Barbara Fredrickson και Tomi-Ann Roberts γράφουν:

«Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης του εαυτού (η αντικειμενοποίηση) και η συνεχής παρακολούθηση-προσκόλληση στο σώμα, αυξάνουν τα επίπεδα άγχους και τη συσσώρευση τέτοιων εμπειριών, έτσι μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα σχετικά με τη διατάραξη της ηρεμίας όπως: κατάθλιψη, σεξουαλική δυσλειτουργία και διατροφικές διαταραχές».

Ιδιαίτερα όταν τα ΜΜΕ ενθαρρύνουν άτομα με συγκεκριμένες αναλογίες να καλύπτουν ή να «διορθώνουν» τη φιγούρα τους, αντί να αγαπήσουν τις διαφορές τους.

Επομένως, αν δεν σας αρέσει να σας συγκρίνουν με φρούτα να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι.

Το πώς περιγράφετε το σώμα σας εξαρτάται από εσάς και μόνο. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το κατονομάσει για εσάς.

Παραδείγματα διάσημων

Αχλάδι – Christina Aguilera

Christina Aguilera

Μήλο – Angelina Jolie

Αντζελίνα Τζολί σώμα μήλο

Ανάποδο τρίγωνο – Naomi Campbell

Ναόμι Κάμπελ για ανάποδο τρίγωνο

Κλεψύδρα – Sofia Vergara

Σοφία Βεργκάρα για κλεψύδρα

Ορθογώνιο – Nicole Kidman

Η Νικόλ Κίντμαν απεικονίζεται με ορθογώνιο σιλουέτα

Αυτές ήταν μερικές από τις διασημες με διαφορετικούς τύπους σώματος, όλες απαστράπτουσες με μοναδική ομορφιά!

Για να βρείτε τι τύπο σώματος διαθέτετε εύκολα, γρήγορα και εντελώς δωρεάν, πατήστε αυτό το link και μεταβείτε στην online εφαρμογή μας «Τεστ σωματότυπου»…→

27 Νοεμβρίου 2021

Effy .gr

19:59

Αγαπημένες μας Fashion Lovers, χθες μια νέα αναγνώστρια ζήτησε τη στιλιστική συμβουλή μας, δημοσιεύουμε την απάντηση και ευελπιστούμε ότι οι συμβουλές μας θα βοηθήσουν πολλές ακόμα κοπέλες που ταυτίζονται με τον σωματότυπο μήλο και θέλουν να φορέσουν την αγαπημένη τους πλισέ φούστα!

  27 Νοεμβρίου 2021

  Effy .gr

  20:06

  «Καλημέρα σας αγαπητή Αγλαΐα,
  Είμαι η Έφη, είμαι σταλίστρια και με μεγάλη μου χαρά θα σας δώσω περισσότερες πληροφορίες.

  Αρχικά αξίζει να αναφερθεί πως έχουμε τον ίδιο σωματότυπο και το ίδιο ύψος, για αυτό ταυτίζομαι απόλυτα μαζί σας!

  Η πλισέ πράσινη φούστα αποτελεί εξαιρετική επιλογή, πολύ στιλάτη και είναι διαχρονική. Προτείνω να τη συνδυάσετε με μωβ που είναι ο απόλυτος συνδυασμός για να μαγνητίζει τα βλέμματα ή με παστέλ αποχρώσεις (κίτρινο πολύ ανοιχτό, ροζ ανοιχτό, γαλάζιο κλπ.), κάνοντας κλικ «εδώ» θα βρείτε πολλές ωραίες ιδέες με συνδυασμούς χρωμάτων αλλά και 2 look με πράσινη πλισέ φούστα.
  Σχετικά με τον σωματότυπό σας, η πλισέ φούστα αποτελεί πολύ καλή επιλογή, έχει κίνηση και ανοίγει προς τα κάτω, έτσι εξισορροπεί την εικόνα στο μήλο, για αυτό μας αρέσει!

  θα πρότεινα να επιλέξετε ένα μήκος έως και το γόνατο ή την γάμπα (midi) και όχι μέχρι τον αστράγαλο για να αναδείξετε τα καλλίγραμμα πόδια σας. Φυσικά και οι maxi φούστες σας ταιριάζουν.

  Ένα ωραίο τιπ είναι να επιλέξετε μια φούστα ψηλόμεση με πιο χοντρή «ζώνη», έτσι θα βοηθήσει στο να κρατηθεί μέσα η περιοχή της κοιλιάς και το στομάχι.

  Στον σωματότυπο μήλο ταιριάζουν πολύ οι φούστες με μεγαλύτερα μοτίβα, έτσι επειδή προσδίδουν όγκο το σώμα έρχεται σε ισορροπία με το πάνω μέρος.

  Προσωπικά αγαπώ τις πλισέ φούστες γιατί οι κάθετες ρίγες ψηλώνουν και εναρμονίζουν τη φιγούρα μας. Διαθέτω και εγώ μια midi γυαλιστερή σκούρα πράσινη φούστα στην ντουλάπα μου εδώ και πολλά χρόνια που δεν την αποχωρίζομαι!

  Στον σωματότυπο μήλο ταιριάζουν όλων των ειδών ρίγες από λεπτές έως πιο χοντρές.

  Όσον αφορά τα παπούτσια και τα αξεσουάρ μη φοβηθείτε την υπερβολή! Θέλουμε να τονίσουμε τα ωραία άκρα.

  Μελλοντικά προτείνω να δοκιμάσετε φορέματα και φούστες bias-cut οι οποίες σίγουρα ταιριάζουν τέλεια στον σωματότυπο σας!

  Ελπίζω οι συμβουλές μου να σας φανούν χρήσιμες. Παραμένω στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις.

  Με εκτίμηση,
  Έφη»

  Είναι χαρά μας να παρέχουμε στιλιστικές συμβουλές και να λύνουμε απορίες!

Adblock
detector