Ιδέες μακιγιάζ

Οδηγός contouring για αρχάριες βήμα-βήμα: τι είναι και πως αλλάζει για κάθε πρόσωπο, συμβουλές από την ειδικό Χριστίνα Κουνατίδου

Αποκτήστε ακαταμάχητες γωνίες και τονίστε τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά σας με τη βοήθεια του contouring. Ένα είδος μακιγιάζ πολλά υποσχόμενο που μεταμορφώνει το πρόσωπο.

Ένας οδηγός contouring για αρχάριες, αλλά και όσους θέλουν να μάθουν νέα μυστικά για να τελειοποιήσουν τις δεξιότητές τους.

Μαζί θα μάθουμε τα πάντα για το κοντουρινγκ προσώπου – τι είναι και ποια προϊόντα και πινέλα είναι τα καταλληλότερα για να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα.

Ξέρατε πως για το κάθε σχήμα προσώπου αυτή η τεχνική αλλάζει; Για παράδειγμα, στο κοντουρινγκ για οβάλ πρόσωπο φωτοσκιάζουμε διαφορετικά απ΄ ότι στο διαμάντι. Πάμε να μάθουμε μαζί όλα τα μυστικά από την make up expert Χριστίνα Κουνατίδου.

Τι είναι το contouring

Το contouring ή αλλιώς φωτοσκιάσεις ή αλλιώς κοψίματα σίγουρα θα το έχετε ακούσει σε πολλές ονομασίες. Δεν είναι μια τεχνική που δημιουργήθηκε τώρα και είναι της μόδας, αλλά υπάρχει πολλά χρόνια.

Την τεχνική αυτή την χρησιμοποιούν πολλοί μακιγιέρ για να διορθώσουν, να καλύψουν, να φωτίσουν και να δώσουν μια άλλη οπτική στο σχήμα του προσώπου.

Στόχος είναι να τονιστούν τα ωραία χαρακτηριστικά και να χαθούν κάποια άλλα που δεν κολακεύουν τόσο το πρόσωπο.

Δημιουργείται μια σκιά εκεί που είναι πιο μεγάλο κάποιο σημείο, έχει δηλαδή περισσότερο όγκο, ενώ ταυτόχρονα να προστίθεται φως στο σημείο που πρέπει να αναδειχθεί παραπάνω. Έτσι, δημιουργείται ένα νέο σχήμα με τη βοήθεια του μακιγιάζ contouring.

Τι προϊόντα θα χρειαστείτε

Για να πετύχετε το επιθυμητό εφέ με την τεχνική αυτή πρέπει να παίξετε με ανοιχτούς και σκούρους τόνους σε διάφορα προϊόντα. Τα προϊόντα που κάνουμε contouring είναι:

Make up: στην απόχρωση της επιδερμίδας σας.
Βάση (foundation): σε πιο σκούρα απόχρωση κατά 2 τόνους. Μπορείτε να την επιλέξετε είτε σε κρεμώδης μορφή compact make up είτε σε πούδρα είτε σε στικ.
Highlighter: σε υγρή ή σε πουδρένια υφή.
Concealer: πιο ανοιχτό από την επιδερμίδα σας 2 τόνους τουλάχιστον.

Εάν δεν θέλετε να τα αγοράσετε όλα τα προϊόντα ξεχωριστά, στην αγορά πλέον υπάρχουν πολλά σετ (kit) για contouring σε διάφορες τιμές, ποιότητες και υφές. Ένα κιτ περιέχει όλα όσα θα χρειαστείτε.

Ο τύπος της επιδερμίδας παίζει ρόλο στην επιλογή προϊόντων

Ιδανικά ένα πρόσωπο που είναι λιπαρό θα ήταν πιο καλό να χρησιμοποιήσει ένα προϊόν πούδρας γιατί οτιδήποτε σε κρεμώδης η υγρή μορφή θα αλλοιωθεί πιο γρήγορα λόγο της λιπαρότητας.

Αν πάλι έχετε κανονική επιδερμίδα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα και σε υγρή μορφή, αλλά και αυτή της πούδρας.

Εάν έχετε ξηρή επιδερμίδα επιλέξτε καλύτερα μια κρεμώδη υφή.

Με τι πινέλο ή σφουγγαράκι γίνεται το contouring

Για κάποια κοπέλα που μόλις ξεκίνησε ιδανικό είναι το λοξό πινέλο για contouring (το 3ο της φωτογραφίας).

Πινέλα και σφουγγαράκι κόντουρινγκ

Το λοξό πινέλο κοντούρινγκ δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου, αντιθέτως θα σας καθοδηγήσει και θα σας διευκολύνει να κάνετε τα κοψίματα.

Αν δεν σας αρέσει κάτι τέτοιο και θέλετε μια άλλη επιλογή μπορείτε να αγοράσετε ένα πινέλο μεσαίου προς μικρού μεγέθους όπως φαίνεται στη φωτογραφία (4ο πινέλο φωτογραφίας).

Είναι πιο στρόγγυλο και κάνει την ίδια δουλειά αρκεί να είναι μαλακές οι τρίχες του για να μπορεί να απλώνετε το προϊόν εύκολα και ομοιόμορφα, έτσι ώστε να μην κάνει μπαλώματα.

Τώρα αν αγαπάτε το σφουγγαράκι, το οποίο το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τα κοψίματα με υγρή βάση, το ιδανικό σχήμα είναι αυτό της φωτογραφίας. Είναι εύκολο στη χρήση, λόγω του «κοφτού» σχήματός του: από την πλάγια πλευρά κάνετε τα κοψίματα, ταμποναριστά και από την άλλη που είναι πιο μυτερή και πιο στενή, τοποθετείτε το Highlighter στα σημεία που θα φωτίσετε.

Για να κάνετε το hightlighter βέβαια, προτιμήστε ένα πινέλο βεντάλια.

Tip: ότι και να επιλέξετε να θυμάστε πως ο καθαρισμός των πινέλων επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα του μακιγιάζ, για αυτό έχει μεγάλη σημασία να πλένετε και να φροντίζετε τα εργαλεία της δουλειάς σας.

Οδηγός για αρχάριες – πως γίνεται το contouring

Δείτε πως να κάνετε το κοντουρινγκ προσώπου μέσα σε 5 βήματα χωρίς να παιδευτείτε πολύ.

Αρχικά όμως, βεβαιωθείτε πως έχετε ολοκληρώσει τη ρουτίνα της ενυδάτωσης σας. Δηλαδή, έχετε φορέσει ορό(αν χρησιμοποιείτε) και κρέμα ενυδατική στο πρόσωπο (λαμβάνομε υπόψιν τον τύπο της επιδερμίδας σας) και στη συνέχεια τοποθετήσατε την κρέμα ματιών κάτω από τα μάτια.

Αφού ολοκληρώσατε αυτή τη διαδικασία περιποίησης, είστε έτοιμη να αρχίσετε!

1. Make up

Βάζουμε το make up μας κανονικά σε όλο το πρόσωπο, στο σωστό χρώμα είτε με σφουγγαράκι ή με πινέλο για make up, ότι σας βολεύει και σας αρέσει περισσότερο.

2. Μάτια

Περνούμε το κονσίλερ μας που είναι 2 τόνους πιο ανοιχτό για να μπορέσουμε να δώσουμε φως στη περιοχή κάτω από τα μάτια.

Σχηματίζουμε δύο μεγάλα ανάποδα τρίγωνα κάτω από τα μάτια, τοποθετούμε το προϊόν με ταμποναριστές κινήσεις και μόνο και περιμένουμε να απορριφθεί.

Tip: κάτω από την περιοχή των ματιών χρησιμοποιείστε concealer σε υγρή μορφή. Είναι πιο ενυδατικό και δεν θα σπάσει μετά από ώρες, δηλαδή, δεν θα κάνει γραμμές κάτω από τα μάτια.

Contour με κοσνίλερ

3. Concealer

Βάζουμε το concealer στο κέντρο του μετώπου (αν το μέτωπό είναι πολύ μεγάλο αυτή την διαδικασία παραλείψτε την γιατί το μέτωπο θα τονιστεί ακόμα περισσότερο).

Στη συνέχεια τοποθετούμε το κονσίλερ στο κέντρο της μύτης (εάν η μύτη σας είναι γαμψή η πολύ μεγάλη παραλείψτε αυτό το βήμα).

Εάν δεν έχετε έντονες γωνίες στο πρόσωπο βάλτε το concealer και κάτω από τα ζυγωματικά. Σε κάθε άλλη περίπτωση μην το κάνετε, αφού αν το σημείο έχει πολύ μεγάλο όγκο και το τονίσετε παραπάνω δεν θα φαίνεται ωραίο.

Πως να κάνω contouring

4. Βάση

Επιλέγουμε μια πούδρα ή βάση (μπορεί να είναι είτε make up stick είτε make up σε υγρή μορφή είτε κόμπακτ) 2 τόνους πιο σκούρα και μαρκάρουμε τα εξής σημεία:

Μέτωπο: την περιοχή γύρω από το μέτωπο ψηλά.
Ζυγωματικά: στους κροτάφους (από τον ακουστικό χώρο μέχρι και στο τέλος των ζυγωματικών λίγο πριν τη γραμμή των χειλιών
Μύτη: στο κόκκαλο της μύτης αριστερά και δεξιά.
Πιγούνι: γύρω και κάτω από την γραμμή του πιγουνιού.

Στη συνέχεια με το σφουγγαράκι ή το πινέλο σβήνουμε ταμποναριστά τις γραμμές για να δημιουργήσουμε το εφέ των κοψιμάτων.

Κοντουρινγκ για αρχάριες - τελικό λουκ

5. Highlighter

Tελος αφού έχετε ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία προσθέστε λίγο highlighter, δηλαδή την πούδρα λάμψης.

Τοποθετήστε την στα εξής σημεία:

Πάνω από τα ζυγωματικά,
κάτω από τα φρύδια,
στο V των χειλιών
στη μύτη (πολύ βασικό)

Tip: σε αυτό το σημείο μπορείτε να δώσετε λίγο χρώμα υγείας στα μήλα σας με λίγο ρουζ, εάν το επιθυμείτε.

Κοντουρινγκ σύμφωνα με το πρόσωπο

Αφού μάθαμε τα βασικά βήματα, το αμέσως επόμενο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως κάθε πρόσωπο, σύμφωνα με το σχήμα του, απαιτεί να τονίζονται τα αντίστοιχα σημεία. Η τεχνική που αναλύσαμε παραπάνω μπορεί να παραμένει ίδια, αλλά μερικές λεπτομέρειες αλλάζουν.

Πάμε να δούμε λοιπόν, πώς να κάνουμε contouring σύμφωνα με το σχήμα του κάθε προσώπου.

Οβάλ

Το οβάλ πρόσωπο είναι αυτό που παραπέμπει στο σχήμα του αυγού.

Στο κοντουρινγκ για οβάλ πρόσωπο με τη σκούρα βάση κάνουμε κοψίματα μεγάλα σε μέτωπο, πιο μικρά με ανοδική φορά στα ζυγωματικά και ένα μικρό στο πιγούνι.

Με το ανοιχτόχρωμο κονσίλερ τονίζουμε το σημείο πάνω από τη μύτη, τα ζυγωματικά και πάνω και δεξιά – αριστερά από το πιγούνι.

Κοντουρινγκ σε οβάλ πρόσωπο

Καρδιά

Εάν το σχήμα του προσώπου σας παραπέμπει σε καρδιά, δηλαδή, το πιγούνι σας είναι μυτερό και το μέτωπο πιο πλατύ, τότε η σκίαση επικεντρώνεται στο μέτωπο. Κάντε δύο χοντρά κοψίματα δεξιά και αριστερά με την βάση σας, έτσι σκουραίνοντας αυτά τα δύο σημεία – όπως φαίνεται και στην φωτογραφία από κάτω – καταφέρνετε να μικρύνει το μέτωπο  και να έρθει σε ισορροπία με το μικρότερο πιγούνι. Δεν τονίζουμε με ανοιχτές σκιές το πιγούνι.

Πως κάνουμε κοντούρινγκ στο σχήμα καρδιά του προσώπου

Στρογγυλό
Στο πρόσωπο που δεν έχει καθόλου γωνίες, το contouring μας βοηθάει να τις δημιουργήσουμε κάνοντας μικρές αλλαγές. Τονίζουμε με σκούρα σκιά το σημείο κάτω από τα μάγουλα κάνοντας μια πιο λεπτή, μακριά και με καθοδική φορά γραμμή και το μέτωπο το τονίζουμε λιγότερο με δύο κοντές και χοντρές γραμμούλες δεξιά και αριστερά.

Με το πιο ανοιχτό concealer επικεντρωνόμαστε ελαφρώς στο μέτωπο στα μάγουλα και το πιγούνι.

Στρόγγυλο πρόσωπο κόντουρινγκ
Τετράγωνο

Το τετράγωνο πρόσωπο είναι αυτό που έχει πλατύ μέτωπο και φαρδιά κάτω γνάθο. Εδώ λοιπόν, προσπαθούμε να μικρύνουμε την κάτω γνάθο εφαρμόζοντας την πιο σκούρα σκιά στα δύο σημεία της κάτω γνάθου δεξιά και αριστερά – όπως φαίνεται στη φωτογραφία και στη συνέχεια κάνουμε τα κοψίματα στο μέτωπο και λιγότερο στα ζυγωματικά.

Το πιο φωτεινό σημείο εδώ είναι στο μέτωπο, πάνω από τα ζυγωματικά και κάτω από τα μάτια και λιγότερο στο πιγούνι.
Πως κάνουμε contouring στο τετράγωνο πρόσωπο
Διαμάντι

Το πρόσωπο διαμάντι μοιάζει πολύ με το οβάλ, μόνο που η κάτω γνάθος είναι πιο στενή. Εδώ η σκούρα σκιά τοποθετείται σε όλη την πάνω πλευρά του μετώπου και όχι δεξιά και αριστερά – όπως γινόταν στα προηγούμενα σχήματα προσώπου.

Τονίστε με μια σκούρα βάση το πιγούνι και τα ζυγωματικά με φορά προς το τόξο των χειλιών.

Φωτίστε την περιοχή κάτω από τα μάτια, πάνω από το πιγούνι και την γνάθο. Εστιάστε περισσότερο το φως πάνω από τα φρύδια στο μέτωπο.
Διαμάντι πρόσωπο contouring
Στενόμακρο
Το μακρόστενο πρόσωπο είναι ένα επίμηκες οβάλ πρόσωπο με πιο στρογγυλεμένη γνάθο.  Εδώ  με το contouring προσπαθούμε να μικρύνουμε το μήκος του προσώπου «κρύβοντας» ένα κομμάτι από το πιγούνι και το μέτωπο.

Όπως και στο διαμάντι το σκούρο χρώμα τοποθετείται κατά μήκος του μετώπου, τονίστε τα ζυγωματικά σχεδιάζοντας ένα τόξο με ανοδική φορά ξεκινώντας από τους κροτάφους και μη ξεχάσετε να σκιάσετε έντονα και το πιγούνι.

Φωτίστε έντονα το μέτωπο και διακριτικά το σημείο κάτω από τα χείλη. Σχεδιάστε στα ζυγωματικά με το ανοιχτόχρωμο concealer μια γραμμή παράλληλη με αυτή της σκούρας βάσης.

Πως κάνουμε κοντούρινγκ για στενόμακρο πρόσωπο

Βίντεο με το ακαταμάχητο μακιγιάζ της Χριστίνας για τέλεια κοψίματα!

Δείτε πως να κάνετε ένα τέλειο και γρήγορο καθημερινό μακιγιάζ με γωνίες με τη βοήθεια του contouring. Μια μοναδική τεχνική που ομορφαίνει το πρόσωπο, τονίζει όλα τα καλά χαρακτηριστικά και δημιουργεί ακαταμάχητες γωνίες.

Ιδανικό makeup για να τραβάτε τα βλέμματα και να κλέβετε τις εντυπώσεις όπου και αν πηγαίνετε!

Για μια βραδινή εμφάνιση μπορείτε να απογειώσετε το look με κόκκινο κραγιόν.

Τα καλύτερα contouring προϊόντα της αγοράς

Για να εφαρμόσετε τον οδηγό contouring για αρχάριες δεν αρκούν μόνο οι γνώσεις, πρέπει να έχετε και τα κατάλληλα προϊόντα. Θα χρειαστείτε ή μια contouring παλέτα ή ένα stick. Κατόπιν έρευνας αγοράς σας προτείνουμε τα καλύτερα κοντούρινγκ προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα!

Παλέτες

Οι παλέτες λόγω τις ποικιλίας των χρωμάτων που διαθέτουν δίνουν περισσότερες επιλογές. Το μόνο που θα χρειαστείτε σε συνδυασμό με την contouring παλέτα είναι ένα πινέλο για να μπορέσετε να εφαρμόσετε καλύτερα το προϊόν.

Revolution ultra cream palette 9.95€

Φθηνή σκιά για κόντουρινγκ
MAKEUP REVOLUTION
ULTRA CREAM CONTOUR 9.95€ | beautybay.com

Revolution beauty iconic lights and contour pro 12.13€

Contour kit φθηνό προϊόν για κοντούρινγκ
Revolution Beauty Iconic Lights & Contour Pro Palette 12.13€ | theblinky.com

Catrice 3 step to contour 5.69€

Παλέτα με 3 τρία χρώματα

Catrice Cosmetics 3 Steps To Contour 010 Allrounder 5,69 € | beautyaz.gr

Seventeen cosmetics illuminate and contour set 9.73€

Παλέτα με δυο χρώματα για κόντουρινγκ
Seventeen Illuminate & Contour Set 02 Medium Dark 16gr 9.73€ | glam4u.gr

Maybelline master bronze palette 10.14 €

Contour kit pallette
Maybelline Master Bronze Color & Highlighting Kit 14gr 10,14 € | glam4u.gr

Contour kit Anastasia Beverly hills 38.00€

Παλέτα για contouring με 6 σκιές
Powder Contour Kit – Light to Medium  38.00€ | Anastasia Beverly Hills

Becca be a light face palette

Contouring pallete Becca
Becca Be a Light Face Palette Medium to Deep

Benefit cheek stars reunion tour 69.50€

Παλέτα για κόντουρινγκ σε ροζ αποχρώσεις
BENEFIT COSMETICS ΣΕΤ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΠΡΟΣΩΠΟΥ – CHEEK STARS REUNION TOUR – BLUSH, BRONZE & HIGHLIGHT PALETTE 69.50€ | SEPHORA

Studio fix sculpt and shape contour palette MAC 31.20€

Σετ χρώματα για κοντούρινγκ
STUDIO FIX SCULPT AND SHAPE CONTOUR PALETTE LIGHT/MEDIUM 31.20€ | maccosmetics.gr

Contouring stick

Πολλές κοπέλες τις βολεύει περισσότερο το στικ, γιατί με μια απλή κίνηση μπορούν να καταφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν έχει διαφορά στην ποιότητα ή στην σταθερότητα το προϊόν, και οι παλέτες είναι εξίσου καλές. Εάν όμως δεν το έχετε πολύ με τα πινέλα το stick είναι ιδανικό για αρχάριες.

Maybelline master contour shape stick 6.50€

Στικ για κόντουρινγκ
Maybelline Contour Stick Master Contour V Shape 01 Light 7gr 6.50€ | theblinky.com

Wonder stick NYX professional 12.63€

Στικ για κόντουρινγκ σε δυο αποχρώσεις
WONDER STICK HIGHLIGHTER 12,63 € | atticadps.gr

* Η τιμή που αναγράφεται είναι η χαμηλότερη στην οποία μπορείτε να βρείτε το κάθε προϊόν σε e-shop.

Διαβάστε επίσης:

Μακιγιάζ για μάσκα – πως να βάφεστε για να δείχνετε λαμπερή ακόμα και στην καραντίνα, συμβουλές και βίντεο από την makeup artist Christina Kounatidou

Απλό νυφικό μακιγιάζ βήμα-βήμα για ξανθιές, μελαχρινές και κοκκινομάλλες – δείξτε φυσικά πανέμορφες την ημέρα του γάμου σας!

Adblock
detector